Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mazejeva s petim mestom še povečala prednost v skupnem seštevku

Deli na:
Mazejeva s petim mestom še povečala prednost v skupnem seštevku

Foto: Reuters

Američanka Lindsey Vonn je zmagala na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v italijanski Cortini d'Ampezzo in izenačila rekord slovite Avstrijske Annemarie Moser-Pröll, ki je zbrala 62 zmag v pokalu. Druga je bila Avstrijka Elisabeth Görgl (+0,32), tretja pa Italijanka Daniela Merighetti (+0,54). Tina Maze je bila peta (+0,95).

Ilka Štuhec je bila 30. (+2,55), Vanja Brodnik, tretja Slovenka, pa 34. (+3,20).

Mazejeva je na žrebanju startnih številk dobila šestnajstico, kar je pomenilo, da je začela prva med najboljšimi smukačicami. Pred njenim nastopom je vodila Merighettijeva, ki je startala četrta. Mazejeva je bila od nje na prvih dveh merjenjih časa hitrejša za šest in osem stotink, spodnji del pa je opravila slabše in si na koncu nabrala 41 stotink zaostanka. S tem si je zagotovila veliko boljšo uvrstitev, kot pa petkovem smuku, ko je bila s 13. mestom šele drugič v sezoni izven deseterice.

"Največ sem izgubila v spodnjem delu. Po tako mehkem snegu, kot je bil danes, sem imela težave že v Val d'Iseru. Nimam občutka, da bi pravilno obremenila smuči, da ne pritiskam preveč v sneg in ne izgubljam hitrosti. Nimam takega občutka na tem snegu, kot ga ima Vonnova. Skušam narediti kar najbolje in mislim, da je tudi današnji izid soliden. V spodnjem delu sem bila tudi preveč iz idealne linije in prav čutila sem, ko sem v snegu preveč pritisnila na smuči in izgubljala čas," je ocenila Mazejeva.

Američanka Lindsey Vonn je zmagala na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v italijanski Cortini d'Ampezzo in izenačila rekord slovite Avstrijske Annemarie Moser-Pröll, ki je zbrala 62 zmag v pokalu. Druga je bila Avstrijka Elisabeth Görgl (+0,32), tretja pa Italijanka Daniela Merighetti (+0,54). Tina Maze je bila peta (+0,95).

Mazejeva je povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala. Pred drugouvrščeno in tokrat odsotno Američanko Mikaelo Shiffrin ima 317 točk prednosti, tretja je branilka velikega kristalnega globusa Avstrijka Anna Fenninger, deveta na smuku, ki je že 361 točk za Mazejevo. Vonnova vodi v smuku in ima pred drugo Mazejevo zdaj 125 točk prednosti.

Črnjanko so po prihodu v cilj prehitele le še tri tekmovalke, poleg Görglove in četrtouvrščene Italijanke Elene Fanchini še Vonnova. Tridesetletna Američanka bo imela v ponedeljek na superveleslalomu v Cortini priložnost, da sama postane rekorderka po številu zmag v pokalu in na večni lestvici prehiti Annemarie Moser-Pröll, ki je rekord postavila pred tremi desetletji in pol.

"Zelo sem srečna. Sem sem prišla z željo, da zmagam vsaj na eni tekmi in vsaj izenačim rekord Moser-Pröllove. Tekma je bila zelo težka, ker je bilo veliko snega tik ob progi. Vrhnji del nisem presmučala najbolje, spodaj pa je bilo bistveno bolje," je dejala Vonnova po tretji smukaški zmagi v sezoni; najboljša je bila že v Val d'Iseru in Lake Louisu. Tokrat ji je bila najbolj nevarna Görglova, saj je bila v zgornjem delu 45 in 20 stotink hitrejša, toda v spodnjem delu je Avstrijka smučala prepočasi, da bi Američanki prekrižala načrte in slavila rekordno enajsto zmago v Cortini. Tu je Vonnova, ki je tokrat spremljala njena celotna družina, slavila osmo zmago. Moser-Pröllova je s 36 zmagami rekorderka v smukih, med vsemi alpskimi smučarji pa je po zmagah daleč pred vsemi legendarni Elanov Šved Ingemark Stenmark s 86 prvimi mesti.

"Vonnova je dosegla izjemen rekord. Ponosna sem na to, da sem v tem trenutku na tem mestu. Izjemno stvar je naredila potem, ko je bila dolgo odstotna zaradi poškodb. To je zelo lepa zgodba in ponosna sem tudi na to, da sem jo tolikokrat premagala," je uspeh Američanke pospremila Mazejeva.

Tekma bi morala biti že v soboto, vendar so jo prireditelji zaradi novozapadlega snega prestavili za en dan. Italijanski organizatorji so imeli veliko dela, da so odstranili skoraj pol metra novega snega. V ponedeljek je v Cortini na programu še superveleslalom. "Veselim se že te tekme. V petek je bil dolgočasen smuk s skrajšano progo, danes pa mehka proga. Manjka mi mogoče malo slaloma, malo bolj agresivnega smučanja. Upam, da bo jutri to mogoče," je sklenila Mazejeva.