hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Martinovanja: kje boste lahko ta vikend praznovali

Deli na:
Martinovanja: kje boste lahko ta vikend praznovali

Martinovo je praznik na katerega mošt postane vino. - Foto: visit

Po petkovem martinovem prazniku in javnih martinovanjih v Mariboru ter nekaterih drugih vinorodnih krajih se bodo večje in manjše martinove prireditve nadaljevale tudi konec tedna. Z njimi bodo vinogradniki obeležili praznik, ki predstavlja pomemben čas, ko se mošt spremeni v vino. Policisti opozarjajo pred vožnjo pod vplivom alkohola.

V prestolnici bodo martinovo znova obeležili z ljubljansko vinsko potjo. Ta je pred epidemijo covida-19 v mesto pritegnila vsako leto več obiskovalcev, na njej pa bo na ulicah in trgih stare Ljubljane mogoče okusiti več kot 450 različnih vinskih vzorcev, od mladih vin letošnjega letnika do jesenskih pridelkov in proizvodov ter značilnih martinovih jedi.

Vinska pot bo potekala po Prešernoven trgu, Mestnem trgu, Stritarjevi ulici in Cankarjevem nabrežju, med skupaj 70 stojnicami, med katerimi bo 50 domačih vrhunskih vinarjev, dva tuja in osem ponudnikov kulinaričnih dobrot.

Večje ali manjše prireditve bodo konec tedna zaznamovale tudi druge dele Slovenije. Med drugim se bo nadaljevalo dogajanje v Ormožu in Ljutomeru, martinovanja bodo v več haloških krajih, pa tudi v Slovenskih Konjicah in Laškem.


Ob vinskem prazniku bodo dogodki tudi na Obali, kjer družba Vinakoper že od četrtka pripravlja tridnevno dogajanje, od predstavitve in degustacij vin vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre do zanimivega zabavnega programa.

Na Primorskem velja omeniti še Martinovanje na Krasu, s katerim v Štanjelu, Sežani, Divači in Dutovljah povezujejo vinarsko tradicijo Krasa s kraško kulinariko, kulturo, športom in zabavo. Najglasnejša zabava bo zvečer na koncertu v Dutovljah s skupino Mi2. Številne manjše prireditve bodo tudi na Vipavskem.

V Pomurju bo eno večjih martinovanj v Gornji Radgoni, kjer organizatorji pripravljajo bogat program s krstom mošta, stojnicami, kulinarično ponudbo, golažijado, v muzeju Špital pa bodo obiskovalci lahko prisluhnili viničarski zgodbi.

Ob tem velja opozorilo policistov, da vinjeni ljudje ne sodijo za volan. Policija bo tudi letos v času martinovih dogodkov izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, zato je bolje in ceneje, predvsem pa varneje, v primeru odhoda na praznovanje izbrati sredstva javnega prevoza, taksije ali alternativne načine vračanja z zabav.