Revija Reporter
Magazin

Mama Manka: Cviček je najpomembnejši korak pri pripravi vseh jedi

A.S.

6. feb. 2025 9:00 Osveženo: 9:15 / 06. 2. 2025

Deli na:

Mama Manka je spretno rokovala z govedino.

posnetek zaslona

V zaključni oddaji prve sezone oddaje Kralj svoje kuhinje je znana Dolenjka Mama Manka povabila voditeljico Ajdo Mlakar v Hotel in restavracijo Dolenj'c.

Mama Manka je ves čas trosila šale in jo zabavala, zraven pa se je izkazalo, da dobro vihti ne samo jezika, ampak tudi oster nož v kuhinji. Rezala in sekljala je meso in zelenjavo kot za šalo. A tu pravzaprav ni bilo šale: pripravila je izvrstno pikantno govedino s šparglji. Riž pa je bil zraven kar tako, zaradi videza, da so bili krožniki bolj polni, saj Mama Manka riža ne mara.

Ajda in Mama Manka sta se veselo družili tudi ob kozarčkih rujnega cvička, ki ga je Mama Manka pridelala kar sama. Kako radi imajo to pijačo Dolenjci, je Mama Manka pojasnila takole: Če te na Dolenjskem vprašajo, če boš piškot, rečeš: Kar natoči!

Ajda se je tokrat zabavala v družbi Mame Manke v Hotelu Dolenj'c.

VR

O sistemu kuhanja pa je pojasnila: Delam po zdravi kmečki pameti: vse, kar je domačega, hrane ne mečem stran, uporabim vse, kar raste v tistem letnem času.

O voditeljici Ajdi Mlakar je povedala tole: »Ne samo, da je ena najlepših Slovenk, je tudi multipraktik. Karkoli ji daš v roke, se znajde. Edino ... dala sem ji sina, pa ga je preskočila.«

Mama Manka je kot skritega gosta povabila Francija Keka, znanega po skriti kameri in še čem. Z Ajdo so se lepo ujeli, kramljali in poskušali Mankin krožnik. »Za pojest je,« je komentiral Franci.

Ajda in Mama Manka sta dobro sodelovali.

posnetek zaslona

In še zadnji nasvet mame Manke: »Bodite pogumni v življenju, bodite drzni, bodite to, kar ste, bodite samosvoji, upajte si skuhat kaj takšnega, česar ne upate skuhat. Bodite srečni!« In s takšnim zaključkom se je poslovila zadnja oddaja.

Voditeljica Ajda Mlakar pa je zadnjo oddajo prve sezone doživela takole: »Mama Manka je res faca. Obožujem pristen in iskren dolenjski humor in mislim, da je bila Manka idealna gostja za zaključno oddajo prve sezone oddaje Kralj svoje kuhinje. Čeprav bi nekdo na prvo žogo morda rekel, da je bila tokrat v ospredju predvsem zabava, moram priznati, da me je Mama Manka navdušila tudi s svojo suverenostjo v kuhinji. Morda sama priprava jedi res ni bila zelo zahtevna, je bilo pa kar nekaj predpriprave. Lahko potrdim, da Manka ne vrti dobro samo svojega jezika, ampak tudi nož! Njeno rezanje in seckanje je bilo na nivoju pravih kuharskih chefov. Najbolj pomemben nauk, ki mi ga je predala mama vseh mam, pa je, da je najbolj pomemben korak pri pripravi vseh jedi, cviček.«

Na Dolenjskem brez cvička ni kuhanja.

posnetek zaslona

Z veseljem napovedujemo že drugo sezono oddaje Kralj svoje kuhinje, v kateri bo Ajda obiskovala znane Slovence in jim kukala v lonce in še kam drugam. Zagotovo bo zanimiva in gledana oddaja!

In še recept:

PIKANTNA GOVEDINA S ŠPARGLJI

SESTAVINE:

* pol kile govejega fileja

* 30 do 50 dag svežih zelenih špargljev

* arašidovo ali sezamovo olje

* 10 dag pora

* pol svežega česna

* 1 ingverjeva korenina (potrebujemo 2 čajni žlički)

* pol dcl jušne osnove (torej kocka)

* sol

* poper

* svetla sojina omaka