minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

1juncaj Ekipa

Družina Junčaj tudi uradno prevzela Muro, ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Slovenija

Jože Možina angažiral sina Blaža za snemanje Pričevalcev: oddaja TVS postaja družinski projekt

Deli na:
Jože Možina angažiral sina Blaža za snemanje Pričevalcev: oddaja TVS postaja družinski projekt

Pričevalec Jože Možina je ekipo oddaje okrepil s sinom. - Foto: Sašo Radej

Pozorni gledalci oddaje Pričevalci na TV Slovenija so lahko opazili kadrovsko okrepitev te oddaje. V odjavni napovedi nekaterih epizod se v zadnjih mesecih pojavlja tudi ime Blaž Možina, ki pri oddaji sodeluje kot snemalec in upravljavec brepilotnega letalnika.

Ker je podobnost priimka novega sodelavca s priimkom voditelja in urednika oddaje Jožeta Možina le težko naključje, sploh pa pri kadrovanju in zaposlovanju na RTV Slovenija ne verjamemo vanje, smo preverili, kdo naj bi Blaž Možina bil. Bodisi naključni državljan z istim priimkom kot šef Pričevalcev bodisi njegov sorodnik.

Na Kolodvorsko smo torej poslali vprašanje, ali je Blaž Možina v sorodu z urednikom in avtorjem oddaje Pričevalci Jožetom Možino? Če je, za kakšno razmerje gre? Z nacionalke smo prejeli odgovor, da »s podatki o morebitnih sorodstvenih vezeh RTV Slovenija ne razpolaga in teh podatkov ne zbira«. Nam je pa naknadno, že po zaključku redakcije za tiskano izdajo, odgovoril Možina in potrdil, da gre za njegovega sina.

Z nacionalke smo prejeli odgovor, da »s podatki o morebitnih sorodstvenih vezeh RTV Slovenija ne razpolaga in teh podatkov ne zbira«. Nam je pa naknadno, že po zaključku redakcije za tiskano izdajo, odgovoril Možina in potrdil, da gre za njegovega sina.

Zanimalo nas je tudi, pri koliko epizodah oddaje Pričevalci je sodeloval Blaž Možina, kdaj se je začelo sodelovanje z njim in v kakšnem poslovnem razmerju je z zavodom RTV Slovenija – je zaposlen ali z njim sodeluje kot zunanji sodelavec? Vprašali smo še, ali Blaž Možina za RTV Slovenija opravlja še kako drugo delo poleg snemanja Pričevalcev in pa kakšno plačilo je prejel (ali še prejema) za sodelovanje z RTV Slovenija?

Z nacionalne RTV so nam odgovorili: »RTV Slovenija je od Blaža Možine odkupila posnetke, opravljene z dronom. Od aprila 2022 je po devetih pogodbah o odkupu posnetkov RTV Slovenija izplačala Blažu Možini 840 evrov bruto. To pomeni, da je strošek RTV Slovenija za uporabo posnetkov v posamezni epizodi nižji od 100 evrov bruto, kar je v primerjavi s siceršnjo tržno ceno tovrstnih posnetkov nekajkrat nižji znesek. Posnetki so bili uporabljeni izključno za serijo Pričevalci.«

Kako se je začelo sodelovanje Blaža Možine in RTV Slovenija ter kdo ga je angažiral za Pričevalce, še vedno ne vemo, saj do konca redakcije nismo prejeli odgovora. Direktnega odgovora nismo dobili niti od Jožeta Možine, a sklepamo, da je bil on tisti, ki je sina pritegnil k oddaji. »Občasno me spremlja na snemanjih in poskrbi za zračne posnetke. Honorar, ki ga za to dobi je 3 – 5x manjši od običajnih tarif. Se zelo priporočam, če v uredništvu najdete cenejšega,« nam je pisal Možina.

Nad produkcijskim nivojem Pričevalcev in Možinovim dokumentarističnim pristopom (prižgi kamero in pusti človeka, da tri ure govori) se zgražajo tudi ljudje, ki drugače podpirajo uvrstitev tovrstnih vsebin v program TV Slovenija.

Oddaja Pričevalci je sicer skoraj v celoti avtorski izdelek in ideja Jožeta Možine, njena gledanost pa je glede na poznovečerni termin, tematiko in produkcijsko kakovost nizka. Nad produkcijskim nivojem Pričevalcev in Možinovim dokumentarističnim pristopom (prižgi kamero in pusti človeka, da tri ure govori) se zgražajo tudi ljudje, ki drugače podpirajo uvrstitev tovrstnih vsebin v program TV Slovenija.

Možinov najodmevnejši izdelek za TV Slovenija sicer še vedno ostaja dokumentarec o Pedru Opeki, ki je bil celo uvrščen v tekmovalni spored festivala slovenskega filma v Portorožu, nakar je morala žirija opravičevati svojo odločitev, da filmu ne podeli nagrade.

Režiser Mitja Okorn, ki je bil član žirije, je tedaj brez dlake na jeziku dejal, da je bil film dolgočasen, da se mu je po uri in pol zdelo, da traja že šest ur, in da je Možina v filmu, ki govori o lačnih otrocih na Madagaskarju, vse povedal desetkrat. »Filmu dam vedno priložnost do konca, tukaj pa se ni dalo in sem šestkrat zaspal,« se ni zadrževal Okorn.