favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Luksuzne modne hiše nehote osamosvojile Hongkong, Tajvan in Macao

Deli na:
Luksuzne modne hiše nehote osamosvojile Hongkong, Tajvan in Macao

Na ulicah Hongkonga skoraj dva milijona protestnikov - Foto: Profimedia

Modni velikani Versace, Givenchy in Coach so v zadnjem času razburili Kitajsko, ker so na svojih majicah Hongkong, Tajvan in Macao označili za samostojne države. Več uglednih kitajskih ambasadorjev njihovih znamk je zato odpovedalo sodelovanje z njimi. Modne hiše so se opravičile za spodrsljaj ter sporne majice umaknile iz prodaje.

Versace je v nedeljo razburil kitajsko javnost z majico s seznamom mest in držav, na kateri sta Hongkong in Macao označena kot samostojni državi. Sprožil se je plaz kritik na družabnih omrežjih, nekateri ambasadorji Versaceja na Kitajskem, med njimi priljubljena kitajska igralka Yang Mi, pa so odpovedali sodelovanje s to modno hišo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Modni velikan je majico umaknil iz prodaje in se opravičil Kitajski. "Žal nam je. Radi imamo Kitajsko in spoštujemo njeno suverenost ter ozemeljsko celovitost," so sporočili. Dodali so , da so vse majice s spornim seznamom uničili. Opravičila se je tudi kreativna direktorica Donatella Versace.


Kitajce je razburila tudi majica modne znamke Coach, na kateri sta kot samostojni državi opredeljena Tajvan in Hongkong. Podjetje se je danes odzvalo s sporočilom, v katerem je obžalovalo hudo napako ter dodalo, da so iz prodaje umaknili vsa oblačila "z resno pomanjkljivostjo". Popravili so tudi svojo spletno stran, na kateri je bil Hongkong omenjen med državami. Tudi Coach je zaradi incidenta izgubil najmanj eno ambasadorko, in sicer kitajsko manekenko Liu Wen.

Modna hiša Givenchy pa je bila deležna kritik zaradi črne majice, na kateri sta Hongkong in Tajvan omenjena ločeno od kitajskih mest. Sodelovanje z Givechyjem je odpovedal priljubljeni pevec fantovske skupine TFBoys Jackson Yee. Za spodrsljaj so se opravičili prek kitajskega družbenega omrežja Weibo, v sporočilu pa med drugim izpostavili, da spoštujejo kitajsko suverenost ter odločno podpirajo načelo ene Kitajske.

Kitajske oblasti so v zadnjem času vse strožje do tujih podjetij pri označevanju Hongkonga, Macaa in Tajvana, ki so del Kitajske, a imajo poseben status. Lani je na Kitajskem razburil ameriški trgovec Gap z majico z zemljevidom Kitajske, na katerem ni bilo Tajvana.