rebernik1 Svet24.si

FOTO: Zorica že 40 let zbira rdeče stvari

traktor, nesreča Svet24.si

Norbert izkrvavel pred njenimi očmi, ko sta s ...

ženski Dobra karma

Ne sodite ljudi – ne po preteklosti ne po ...

nomago, avtobus Svet24.si

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni ...

tori Odkrito.si

Zvezdniki z eksotičnimi ljubljenčki

resnicnostni sovi salome Njena.si

Salome si je na roko tetovirala svojo največjo ...

vatroslav z družino Njena.si

Ljubezen na vasi: Takole Vatroslav razvaja svoji ...

Magazin

Lorenzo proti Rossiju za motociklistično krono; Italijan zaradi kazni začenja iz ozadja

Deli na:
Lorenzo proti Rossiju za motociklistično krono; Italijan zaradi kazni začenja iz ozadja

Foto: Reuters

Danes bo v Valencii na sporedu zadnja dirka sezone motociklističnega svetovnega prvenstva razreda motoGP. V boju za naslov prvaka sta le še Yamahina dirkača Jorge Lorezo in Valentino Rossi. Italijan vodi, toda zaradi kazni bo danes začel z zadnjega mesta. Španec s sedmimi točkami zaostanka v SP pa si je privozil prvo startno mesto.

Rossi si je kazen prislužil zaradi nešportnega vedenja na dirki v Maleziji, ko je španskega tekmeca Marca Marqueza (ki bo danes dirko še začel kot svetovni prvak) zapiral v zavoju in ga nato še odrinil z nogo. Vodstvo tekmovanja mu je prisodilo tri kazenske točke, ker pa je imel eno že od prej, je to pomenilo avtomatično selitev na začelje na naslednji dirki.

Rossi se je sicer pritožil na športno razsodišče Cas v Lozani, kjer pa so njegovo pritožbo na kazen zavrnili, tako da bo zadnjo tekmo sezone začel povsem iz ozadja.

Kvalifikacije za Rossija tudi sicer niso bile uspešne, saj jih je končal s padcem. Lorenzo pa je lov na Rossija napovedal z najboljšim startnim izhodiščem, poleg tega pa je dosegel še nov rekord kroga z 1:30,011.

Med dirkačema je pred zadnjo preizkušnjo sezone sedem točk razlike (312-305), v prednosti je Rossi, ki pa bo imel težko delo. Če bo Lorenzo zmagal, bo moral Rossi osvojiti drugo mesto, sicer bo ostal brez osmega naslova v najmočnejšem razredu v karieri (2001-2005 in 2008-2009). Lorenzo bo, če bo njegov napad na zadnji postaji sezone uspešen, prvak tretjič po letih 2010 in 2012.

Če bo Lorenzo drugi, mora biti Rossi tretji, že vsaka slabša uvrstitev bi spet pomagala Špancu (v tem primeru bi sicer imela oba po 325 točk, vendar bi odločalo več zmag Lorenza, 6:4). Ob vsaki slabši uvrstitvi Lorenza bi imel Italijan več manevrskega prostora - če bo Lorenzo tretji, bi Rossiju zadoščalo še šesto mesto, če bo četrti, pa tudi tudi zgolj deveto. Lorenzovo teoretično peto mesto pa pomeni, da bi Rossiju za naslov prvaka zadoščalo že 11.

loading...
Loading...