rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Porošenko potrdil umik vojske iz Debalceva

Deli na:
Porošenko potrdil umik vojske iz Debalceva

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes potrdil, da se vladne sile umikajo iz mesta Debalcevo, za katerega so kljub dogovoru o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine v zadnjih dneh divjali srditi spopadi.

Kot je pojasnil Porošenko, je to strateško pomembno mesto doslej "načrtovano in organizirano" zapustilo kakih 80 odstotkov vojakov in pripadnikov narodne garde, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Danes pričakujejo odhod še dveh skupin. Od 2000 vojakov naj bi jih bilo po trditvah predsednika ranjenih le okoli 30.

Povedal je še, da je sam v torek zvečer odredil umik sil iz mesta in da danes odhaja na fronto na vzhod Ukrajine, kjer se bo sestal "s tistimi, ki so zapustili Debalcevo".

Predsedniško letalo je medtem zapustilo Kijev, kam točno je namenjeno, pa ni jasno, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Bi pa se naj Porošenko še danes zvečer vrnil v prestolnico in tam vodil sejo sveta za nacionalno varnost.

Kot je v današnjem zvočnem posnetku, ki jo je objavil njegov urad, še ocenil ukrajinski predsednik, je umik vladnih sil iz Debalceva "zbegal Rusijo, ki je še včeraj zahtevala, da ukrajinski vojaki odložijo orožje, dvignejo belo zastavo in se predajo".

Pred tem je ukrajinska spletna televizija Hromadcke danes poročala, da je vojska po uspehih separatistov davi ob 6. uri po lokalnem času začela umik iz Debalceva. Televizija je poročala, da se številni vojaki umikajo peš in da so pri tem tarča obstreljevanja.

Proruski separatisti so v torek prevzeli nadzor nad večino ključnih prometnih vozlišč v Debalcevu. Spopadi so se nato nadaljevali tudi ponoči. Po navedbah separatistov so se številni ukrajinski vojaki predali in so sedaj v njihovem ujetništvu.

Separatisti so medtem danes sporočili, da so začeli z umikom težkega orožja s fronte, kot to predvideva nedavni dogovor o premirju. Še v torek sta obe strani zatrjevali, da umika težkega orožja ne bo, ker prekinitev ognja ni v celoti uveljavljena.

Kot je za tiskovno agencijo separatistov Doneck povedal eden njihovih vodij Eduard Basurin, umikajo 152-milimetrske topove iz okrožja Jelenovka. Dpa pojasnjuje, da je imel s tem v mislih vas Olenivka južno od Donecka in relativno daleč od Debalceva.