favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Liverpoolu po ligi prvakov še superpokal

Deli na:
Liverpoolu po ligi prvakov še superpokal

Foto: Reuters

Nogometaši Liverpoola so zmagovalci evropskega superpokala. Liverpoolčani so sinoči v Istanbulu po enajstmetrovkah premagali Chelsea s 5:4. Po rednem delu je bilo 1:1, po podaljšku pa 2:2.

* Stadion Besiktas Park, sodnice: Frappart, Nicolosi (obe Francija) in O'Neill (Irska).
* Strelci: 0:1 Giroud (36.), 1:1 Mane (48.), 2:1 Mane (95.), 2:2 Jorginho (101./11 m).
* Liverpool: Adrian, Gomez, Matip, van Dijk, Robertson (od 91. Alexander-Arnold), Milner (od 64. Wijnaldum), Fabinho, Henderson, Oxlade-Chamberlain (od 46. Firmino), Salah, Mane (od 103. Origi).
* Chelsea: Kepa, Azpilicueta, Zouma, Christensen (od 84. Tomori), Emerson, Jorginho, Kante, Kovačić (od 101. Barkley), Pulišić (od 74. Mount), Giroud (od 74. Abraham), Pedro.
* Rumeni kartoni: Henderson, Alexander-Arnold; Azpilicueta.
* Rdeči karton: /.

Evropska superpokalna tekma, na kateri je bil delegat tekme predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, je po dolgem boju pripadla Liverpoolu. Oba tekmeca sta za tekmo prejela po 3,5 milijona evrov, zmagovalec pa še dodaten milijon.

Prav Liverpool je bil pred tem zadnji angleški klub s to lovoriko, potem ko je leta 2005 po podaljšku premagal moskovski CSKA. Od takrat so štirje angleški predstavniki izgubili superpokal. Manchester United v letih 2008 in 2017 ter Chelsea v letih 2012 in 2013.

Za Liverpool je bil to šesti nastop v superpokalu, ob letu 2005 je kot evropski prvak slavil še 1977, kot zmagovalec pokala Uefe pa 2001. Kot evropski prvak pa je izgubil v letih 1978 in 1984.

Za Chesea pa je bil to četrti superpokalni nastop, leta 1998 so Londončani kot zmagovalci pokala pokalnih zmagovalcev slavili 1998 proti Realu Madridu, nato pa so dvakrat izgubili. Leta 2012 proti Atleticu, leta 2013 pa po enajstmetrovkah proti Bayernu.

Prvič v zgodovini je veliko moško evropsko tekmo sodila ženska trojica na čelu s Francozinjo Stephanie Frappar.

Prvi polčas je pripadel Chelseaju, čeprav so prvo resno priložnost imeli zmagovalci lige prvakov iz Liverpoola, ko je Kepa Arrizabalaga v 16. minuti ustavil Mohameda Salaha.



Liverpool je zagrozil še v 22. minuti po poskusu z glavo Virgila van Dijka, v 36. minuti pa so povedli Londončani, ko je po podaji Christiana Pulišića zadel Olivier Giroud.

V 41. minuti so se zmagovalci evropske lige že veselili vodstva z 2:0, toda zadetek Pulišića so sodnice razveljavile zaradi prepovedanega položaja.

V drugem polčasu je trener Liverpoola v igro poslal Roberta Firmina, ta pa je v 48. minuti podal za izenačujoči zadetek Sadia Maneja, ki je žogo poslal v prazno mrežo.

Že v 50. minuti so imeli rdeči novo priložnost, Fabinho je sprožil z roba kazenskega prostora, a le za malo zgrešil cilj. Novo večjo priložnost je imel Liverpool v 75. minuti, ko je Salahov strel obranil Kepa Arrizabalaga, ta pa se je izkazal tudi v naslednji minuti po poskusu van Dijka.

Sledili sta priložnosti Chelseaja, najprej je v 82. minuti Pedro zgrešil z glavo, v 84. minuti pa je Mason Mount dosegel gol, a iz prepovedanega položaja.

Sledil je podaljšek, v katerem je Liverpool povedel v 95. minuti, potem ko je po novi Firminovi podaji zadel Mane. Toda šest minut pozneje je Chelsea izenačil, potem ko je Adrian naredil prekršek v kazenskem prostoru, z bele pike pa je bil natančen Jorginho.

V tem delu igre je imel še dve priložnosti Tammy Abraham za Chelsea, v 113. minuti pa je bil nevaren še Mason. Malce zatem je cilj za malo zgrešil Pedro.

Sledile so enajstmetrovke, pri katerih so bili bolj zbrani Liverpoolčani, ki so zadeli vse svoje strele, odločilnega pa je Adrian obranil Tammyju Abrahamu.

Leta 2020 bo superpokal v Portu.