luka doncic anamaria goltes Svet24.si

FOTO: Anamaria objavila fotografijo in Luki ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

st. peterburg, hlajenje, vročina Svet24.si

Morje je že pregreto, na Balkanu sledi dolg ...

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

Bombniki Avenger Wikipedia Odkrito.si

Uganka poleta 19

Primoz Roglic, Lora Klinc Njena.si

Kako se je na Primoževo zmaga odzvala njegova ...

Magazin

Liverpool izbrisan z Unescovega seznama svetovne naravne in kulturne dediščine

Deli na:
Liverpool izbrisan z Unescovega seznama svetovne naravne in kulturne dediščine

Obrežje Liverpoola med parado nogometašev Liverpoola ob osvojitvi Lige prvakov leta 2019. - Foto: Profimedia

Člani odbora za svetovno dediščino Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) so danes izglasovali izbris obrežja mesta Liverpool s seznama svetovne naravne in kulturne dediščine. Presodili so namreč, da razvojni načrti mesta, ki vključujejo gradnjo nogometnega stadiona, ogrožajo vrednote kulturne dediščine.

Liverpoolsko obrežje je bilo na Unescov seznam vpisano leta 2004, po ambiciozni regeneraciji ene od zibelk industrijske revolucije v Veliki Britaniji, ki je pred tem desetletja propadala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A od leta 2012 sta bila Unesco in uradništvo Združenega kraljestva na nasprotnih bregovih glede razvoja mesta, kjer so sicer izvedli številne obsežne obnove, ob tem pa zgradili tudi številne novogradnje, ki so po mnenju Unesca preplavile ta del mesta. Organizacija je mesto pozvala, naj omeji višine stavb in ponovno preuči predlog novega stadiona za nogometni klub Everton FC, še piše AFP.

Danes pa so člani odbora za svetovno dediščino na tajnem glasovanju izglasovali izbris Liverpoola s seznama svetovne naravne in kulturne dediščine. Razprava se je začela že v nedeljo, a do ponedeljka ni bil dosežen konsenz. Člani iz Norveške so zato predlagali izvedbo tajnega glasovanja.

Kot je danes sporočil predsednik odbora Tian Xuejun, je bilo oddanih 20 glasovnic, pri tem je 13 članov glasovalo za izbris s seznama, pet jih je takšnemu predlogu nasprotovalo, dva glasovnici pa sta bili neveljavni.


Županja Liverpoola Joanne Anderson je odločitev odbora označila za "nerazumljivo". "Zelo sem razočarana in zaskrbljena zaradi odločitve o izbrisu Liverpoola z Unescovega seznama svetovne dediščine, do katerega je prišlo desetletje po zadnjem obisku predstavnikov Unesca v mestu," je dejala po pisanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po pisanju AFP je dodala, da "precej težko razume, kako je Unescu ljubše prazno pristanišče namesto stadiona Everton v pristanišču Bramley Moore".

"Naše območje svetovne kulturne dediščine še nikoli ni bilo v boljšem stanju, saj je bilo v več deset stavb, ki so vključene na seznam, in javne površine vloženih na stotine milijonov funtov," je po pisanju dpa še povedala liverpoolska županja in dodala, da se bodo povezali z vlado, da proučijo, ali je možna pritožba. "A ne glede na to, kaj bo sledilo, bo Liverpool vedno mesto svetovne dediščine," je še povedala.

Kot še piše dpa, so bili načrti za novi stadion, katerega gradnja bo stala 500 milijonov funtov, odobreni v začetku letošnjega leta, kljub nasprotovanju Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja - Icomos.

Po navedbah liverpoolskega mestnega sveta je bilo v zadnjih nekaj letih v posodobitev historičnih stavb znotraj dediščinskega območja vloženih 700 milijonov funtov, v naslednjih petih letih pa naj bi temu namenili še dodatnih 800 milijonov funtov.

Loading...