SOAP BOX RACING 1 Svet24.si

Za veliko zabave, a tudi resno dirkanje, priprave ...

bencin, dizel, bencinska-črpalka, gorivo Svet24.si

Bencin in dizel od polnoči dražja

20230120-01202464 Necenzurirano

Koga bi odpuščal šef NLB? Šolnike, zdravnike ...

vzporedna oblast kucan golobic pececnik brodnjak jenull Reporter.si

Vzporedna oblast: Kučan, Golobič, Pečečnik - ...

djokovic Ekipa24.si

Neuničljivi Đoković piše zgodovino: srbski ...

sanjski-moški, toni, danijela Njena.si

Kamere prvič posnele razburjenega Tonija

gorica-olimpija Ekipa24.si

Preveč sumljivo! Bizarni goli na pripravljalni ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bodo slovenski lipicanci in čebelarstvo vpisani na Unescov seznam?

Deli na:
Bodo slovenski lipicanci in čebelarstvo vpisani na Unescov seznam?

Fotografija je simbolična - Foto: Bobo

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine bo na svojem 17. zasedanju, ki ga te dni v Rabatu gosti Maroko, odločal tudi o vpisu tradicije reje lipicancev in čebelarstva v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Čebelarstvo bo na vrsti danes, tradicija reje lipicancev v četrtek.

Nominacije z naslovom Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja po navedbah ministrstva za kulturo dokazuje bogastvo čebelarske dediščine, njeno dolgo zgodovino in tradicionalne izraze kot tudi razširjenost veščin, znanj in praks, ki se prenašajo iz roda v rod. S svojo nepremično in premično dediščino je čebelarstvo močno vpeto v slovenski prostor, v sodobnem času ga zaznamuje tudi čebelarstvo v urbanem okolju, uspešno pa se usmerja tudi v apiterapijo in apiturizem.

Ministrstvo za kulturo je vodilo tudi projekt priprave nominacije z naslovom Tradicije reje lipicancev za vpis na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Večnacionalna nominacija nesnovne dediščine, ki ponazarja skupno evropsko dediščino in jo postavlja v mednarodni kontekst, povezuje osem držav pogodbenic konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine - Avstrijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Italijo, Madžarsko, Romunijo, Slovaško in Slovenijo. Te so se povezale, da bi predstavile razpon kulturnih praks in družbenih pomenov, povezanih z rejo dobro znane pasme konj.

Lipicanci imajo že stoletja simbolno vlogo v vseh osmih državah in še danes predstavljajo številne skupnosti. Njihov simbolni pomen se prenaša skozi ustno izročilo in ljudske pesmi ter priča o tesni čustveni povezanosti med človekom in konjem.

Obe nominaciji sta že prejeli pozitivno oceno ocenjevalnega telesa.