Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ligo NBA ima "precejšnjo finančno izgubo" zaradi Hongkonga in Kitajske

Deli na:
Ligo NBA ima "precejšnjo finančno izgubo" zaradi Hongkonga in Kitajske

Houston Rockets z zvezdnikom Jamesom Hardenom so ena najbolj priljubljenih ekip lige NBA na Kitajskem. - Foto: Facebook

Spor med kitajskimi oblastmi in severnoameriško košarkarsko ligo NBA, ki ga je zanetil tvit moštva Houston Rockets v podporo hongkonškim protestnikom, bo imel precejšnje finančne posledice, je v četrtek v New Yorku dejal komisar lige NBA Adam Silver.

Silver je ob robu srečanja Time 100 Health Summit dejal, da je zavrnil kitajsko stran, ki je zahtevala, da zaradi spornega tvita razreši generalnega direktorja moštva Houston Rockets Daryla Moreyja.

Čeprav so oziroma bodo zaradi omajanih odnosov s Kitajsko finančne posledice za ligo NBA "precej dramatične", pa je prvi mož najmočnejše profesionalne košarkarske lige na svetu zatrdil, da bodo še naprej podpirali ameriške vrednote v poslih z drugimi državami.


"Niti slučajno se to ne bo zgodilo. Niti slučajno ga ne bomo niti poskusili disciplinirati. Mi smo ameriško podjetje in ameriške vrednote so vedno z nami, kamorkoli gremo. In med temi vrednotami je tudi svoboda govora. Želeli smo zagotoviti, da prav vsi razumejo, da podpiramo svobodo izražanja," je Silver kategorično zavrnil nespodobno kitajsko zahtevo za razrešitev direktorja ekipe iz Houstona. In med temi vrednotami je tudi pravica, da prosto tvitaš o stvareh, je omenil Silver.

Komisar lige NBA sicer ni natančno s številkami ovrednotil višino poslovne izgube, ki jo je liga NBA utrpela zaradi spora s Kitajsko. Ta je po spornem tvitu odpovedala prenose pripravljalnih tekem lige NBA v tej državi. Na Kitajskem so odpovedali tudi vse sponzorske medijske aktivnosti povezane s posameznimi igralci. Tekme na Kitajskem so se sicer odvile v skladu s programom.

V spor se je vpletel tudi ameriški košarkarski superzvezdnik LeBron James, ki je skušal kitajsko stran pomiriti z izjavo, da predstavnik uprave Houstona "ni bil dovolj seznanjen" z zadevo, o kateri je tvital, in bi bilo bolje, če bi bil tiho, o nečem, o čemer nima pojma. Izjava zvezdnika pa ni naletela na odobravanje med protestniki v Hongkongu, ki so zažigali majice z Jamesovim imenom.