Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Lent bo! Z dogodki vse do zgodnje jeseni

Deli na:
Lent bo! Z  dogodki vse do zgodnje jeseni

Festival Lent - Foto: sta

Osrednji del Festivala Lent bo letos potekal v ustaljenem terminu od 25. junija do 3. julija, obenem pa bo z manjšimi dogodki popestril dogajanje v Mariboru še skozi vse poletje. Dokončno se bo zaključil 3. septembra z Operno nočjo. "Ostajamo festival, ki združuje. Letos še posebej," pravi direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, so ljudje željni prireditev v živo, zato so v Narodnem domu Mariboru vztrajali, da tudi letos izvedejo ta festival v ustaljeni obliki. Sicer z nekaj manj zvenečimi imeni iz tujine in manjšimi prizorišči, a so v sodelovanju z drugimi zavodi, nevladnimi organizacijami in festivali po besedah Rukavine kljub temu uspeli pripraviti zanimiv program, ki bo "mestu vrnil nekaj veselja".

Medtem ko je bil festival lani zaradi epidemije covida-19 prestavljen na zaključek poletja, bo letos osrednje dogajanje znova v ustaljenem terminu ob zaključku šolskega leta. Osrednjega prizorišča, kakršna sta bila v preteklosti oder na Dravi ali Trg Leona Štuklja z več tisočglavim občinstvom, letos ne bo, najbolj znana imena pa bodo nastopila na Rotovškem trgu. Med njimi so napovedani Gibonni, Siddharta, MI2, Big Foot Mama in S.A.R.S.

Do festivala bo končana obnova Sodnega stolpa, kjer bodo manjši glasbeni nastopi, v bližnjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor bosta komedija in jazz. Dostop do slednjega bo z Lenta ali skozi Minoritsko cerkev, saj se Vojašniški trg še obnavlja. Župan Saša Arsenovič je danes povedal, da bo obnova slednjega zaključena čez pol leta in tako bo Festival Lent lahko prihodnje leto zasijal še v lepši luči.

Pri Vodnem stolpu bo letos ponovno Jurčkov oder z manjšimi glasbenimi zasedbami, v Dravski ulici Oder KMŠ, oder za klasično glasbo bo ponovno v Dvorani Union. Stand up in otroški program bosta v Vetrinjskem dvoru, znova bo pestro družinsko dogajanje v Mestnem parku. Ne bo pa letos kuharske ponudbe Sladolent, folkorni Folkart bo v manjšem obsegu kot prejšnja leta.



Po besedah Rukavine so med drugim ponovno združili moči s skupnostjo GT22, festivalom uličnega gledališča Ana Desetnica, festivalom dokumentarnega filma DOKUDOC in Živimi dvorišči, letos pa Festival Lent sovpada tudi z zaključkom Festivala Borštnikovo srečanje.

Po izteku osrednjega dela festivala bodo dogodki predvsem ob koncih tedna, med drugim glasba z balkonov in na mariborskih ulicah. Zgostili se bodo znova v drugi polovici avgusta, ko naj bi zopet postavili nekatera začasna festivalska prizorišča in ko naj bi med drugim znova v Mariboru nastopila zasedba Dubioza kolektiv. Zaključek bo z Operno nočjo v organizaciji društva Ezl ek, a tokrat ta ne bo v Mestnem parku, temveč na Glavnem trgu.

Takšno povezovanje je po besedah župana Arsenoviča "izjemno dobra popotnica za naprej", saj lahko le tako zagotovijo nadaljnji razvoj in finančno vzdržnost festivala, ki bo prihodnje leto štel 30 let. Spomnil je, da namerava občina prihodnje leto obnoviti tudi nabrežje Drave med Sodnim in Vodnim stolpom ter zgraditi novo brv čez reko. Tako bi lahko po njegovih ocenah razširili festivalsko dogajanje še na desni breg.

Letošnji proračun osrednjega dela Festivala Lent znaša 700.000 evrov, obseg ostalega dogajanja čez poletje pa je odvisen od prodanih vstopnic in sponzorjev, je ob današnjem podpisu pogodbe z generalnim pokroviteljem Zavarovalnico Sava povedal Rukavina.