Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Legendarni turški nogometaš se je zameril Erdoganu in bil ob premoženje; zdaj dela kot voznik za Uber

Deli na:
Legendarni turški nogometaš se je zameril Erdoganu in bil ob premoženje; zdaj dela kot voznik za Uber

Hakan Šukur ali Bik iz Bosporja je za turško reprezentanco dosegel 51 zadetkov. - Foto: Reuters

Nekdanji turški nogometni reprezentant Hakan Sükür je v prejšnjih dveh desetletjih navduševal kot napadalec, služil velike vsote denarja, a vstop v politiko in spor s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom sta mu življenje obrnila na glavo. Zdaj služi kot voznik podjetja Uber.

"Preselil sem se v ZDA, kjer sem najprej vodil lokal v Kaliforniji, a so vanj začeli zahajati čudni ljudje. Zdaj vozim za Uber in prodajam knjige," je za časnik Welt am Sonntag povedal 48-letni Sükür, nekdanji nogometaš Sakaryasporja, Bursasporja, Galatasaraya, Torina, milanskega Interja, Parme in Blackburna.

V teh klubih je posebej pri Galatasarayu pustil velik pečat, za reprezentanco nastopil 112-krat in zadel 51-krat ter jo pripeljal do tretjega mesta na svetovnem prvenstvu 2002. Po nogometni upokojitvi pa se mu je življenje dodobra spremenilo.

Vstopil je v politiko in bil izvoljen v turški parlament. Leta 2011 pa se je sprl s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Sükürja so skupaj s še nekaterimi obtožili sodelovanja pri neuspešnem državnem udaru, kar ga je prisililo v izgnanstvo.

"Ničesar več nimam. Erdogan je pobral vse: pravico do svobode, pravico do svobode govora in pravico do dela," je dejal nekdanji nogometaš in dodal: "Zdi se, da nihče ne zna pojasniti, kakšna naj bi bila moja vloga pri tem udaru. Nikoli nisem storil ničesar nelegalnega. Nisem izdajalec, niti terorist."

Pravi, da je res morda sovražnik zdajšnje vlade, ne pa države ali naroda. "Ljubim svojo državo. Po sporu z Erdoganom sem začel prejemati grožnje. Napadli so trgovino moje žene, nadlegovali so moje otroke, očeta so spravili za zapahe, vse moje imetje pa so zasegli," je še dejal Sükür.