klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poročilo iz ponorele Nemčije: umori, turški nacionalisti med nogometaši in muslimanski spreobrnjenci v vojski

Deli na:
Poročilo iz ponorele Nemčije: umori, turški nacionalisti med nogometaši in muslimanski spreobrnjenci v vojski

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Nemčija je spet v središču svetovne pozornosti. Od desnega skrajneža, ki je napadel sinagogo, do turškega nogometaša v nemškem klubu, ki je podprl turško agresijo na Sirijo.

Pred dnevi je svet razburila novica iz vzhodnonemškega mesta Halle, kjer je desni skrajnež, 27-letni Stephan Balliet, želel vdreti v sinagogo, kjer je takrat 51 judov praznovalo judovski praznik jom kippur. To mu ni uspelo, je pa Balliet, ki je bil oborožen z avtomatsko puško, pozneje ustrelil 40-letno žensko in 20-letnega moškega.

To pa ni edini dogodek, ki dviga prah v Nemčiji. Zadnje dneve je v središču pozornosti nemških medijev turški nogometaš Cenk Sahin. Ta igra za hamburški klub St. Pauli in že dolgo časa jezi navijače kluba s svojimi izjavami v podporo Erdoganu in turškemu nacionalizmu.

Sodu je izbila dna objava na Sahinovem instagram računu, v katerem je podprl turško agresijo na Sirijo in na tamkaj živeče Kurde. Navijači kluba zdaj zahtevajo, naj nogometaš zapusti klub.



Precej pozornosti je požela tudi odločitev nemškega sodišča v Koblenzu, ki je zavrnila tožbo nekega nekdanjega vojaka. Ta je je leta 2015 v času službovanja v vojski prestopil v islam. Vojska je ocenila, da je njegov prestop v islam znak islamske radikalizacije in ga maja 2018 odpustila iz vojske. Po spreobrnitvi v islam je namreč vojak zelo spremenil svoje obnašanje in med drugim zagovarjal zavrnitev rokovanja z ženskami.

Če je ta odločitev sodišča razveselila številne Nemce, pa to ni mogoče reči za odločitev sodišča v saškem mestu Zwickau. To je dokaj milo kaznovala dva tujca, 40-letnega makedonskega in 17-letnega hrvaškega državljana (po poročilih medijev sta oče in sin, zaradi česar lahko sklepamo, da gre morda za osebi albanske narodnosti, op. p.), ki sta lani v mestu Plauen napadla dva policista, ki sta aretirala nekega libijskega državljana.

17-letnik bo tako moral odslužiti le 40 ur družbeno koristnega dela, njegov oče pa jo je odnesel s pogojno kaznijo. Zgoraj omenjeni Libijec ni sedel na sodne klopi, saj je zaprt zaradi nekega drugega kaznivega dejanja.