bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Laibach gre na turnejo po "okupirani Evropi"

Deli na:
Laibach gre na turnejo po "okupirani Evropi"

Foto: Bobo

Laibach so se na turnejo po "okupirani Evropi" prvič odpravili leta 1983, še v času hladne vojne, ko so meje in zidovi med državami še obstajale. Turnejo bodo v letošnjem letu ponovili, pod uradnim naslovom Naše pesmi, vaše sanje 2016. Uvodni koncert bo na sporedu že nocoj v Nürnbergu, na poti po Evropi pa bodo do 17. aprila.

Na turneji bo skupina predstavila tudi del programa, ki ga je izvajala v severnokorejskem Pjongjangu, dodala pa bo še nekaj novih interpretacij pesmi iz glasbenega filma Moje pesmi, moje sanje ter nekaj starejših skladb iz obdobja albuma WAT (2003). Ta je v času evropske begunske krize ponovno zelo aktualen, so zapisali v agenciji Antonov.

V sklopu turneje po, kot so jo sami opredelili, "okupirani Evropi" se bodo Laibach v četrtek ustavili v Berlinu. Njihov koncert v dvorani Haus der Kulturen der Welt sodi v sklop raznorodnih festivalskih dogodkov, ki v luči 100-letnice velike vojne tematizirajo predvsem zvočni del vojne. Dogodek je že nekaj časa razprodan. Med drugim se bodo ustavili v Koebenhavnu, Londonu, Münchnu, Stockholmu in Leipzigu.

V bruseljski dvorani Henry Le Boeuf bodo Laibach izvedli veliki samostojni koncert, na katerem se jim bo pridružil simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka. Aranžmaje za orkester bo pripravil mlad slovenski skladatelj Anže Rozman.

Za Laibache je bilo leto 2015, ko so obeležili 35-letnico delovanja, zelo plodno. V prvi polovici leta so izvedli več koncertov po Evropi in v Sloveniji, nato pa so se odpravili še na turnejo po ZDA in Kanadi. Ob dnevu osvoboditve izpod japonske okupacije so avgusta nastopili v Severni Koreji.

Med drugim so odigrali koncert na strehi zagrebškega Muzeja sodobnih umetnosti ter nastopili na festivalih na Portugalskem, v Srbiji in v Makedoniji. Moderna galerija v Ljubljani je pripravila obsežno zgodovinsko razstavo o Neue Slowenische Kunst, katere sestavni del je bila tudi skupina Laibach.