sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA pošiljajo oklepno brigado v vzhodno Evropo

Deli na:
ZDA pošiljajo oklepno brigado v vzhodno Evropo

Foto: Wikimedia

ZDA načrtujejo v odgovoru na agresivno Rusijo okrepiti svojo vojaško navzočnost v vzhodni Evropi z napotitvijo dodatne oklepne brigade v začetku leta 2017, je včeraj sporočil poveljnik ameriških in zavezniških sil v Evropi, general Philip Breedlove.

Dodal je, da to kaže na "odločen in uravnotežen pristop pri pomirjanju strahov zaveznic iz Nata in partnerk ob agresivni Rusiji v vzhodni Evropi in drugod," je zapisal v sporočilu za javnost po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Naši zavezniki in partnerji bodo videli več zmogljivosti. Videli bodo večjo prisotnost oklepne brigade s sodobnejšo opremo v njihovih državah," je dejal.

Oklepna brigada naj sicer ne bi bila stalno nameščena, ampak naj bi šlo za stalno rotacijo sil. Bodo pa imele ZDA s tem v Evropi tri polno popolnjene bojne brigade s po okoli 4200 vojakov. ZDA imajo sicer v Evropi stalno nameščenih okoli 62.000 svojih vojakov.

Obrambni minister Ash Carter je februarja predstavil predlog proračuna obrambnega ministrstva za prihodnje leto, ki predvideva 3,4 milijarde dolarjev za operacije v Evropi, kar je štirikrat več kot lani.

Sredstva bodo namenjena za t. i. Pobudo zagotovil Evropi, s katero želijo odvrniti Rusijo od dodatnih prisvojitev ozemelj, potem ko si je leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim.

"Ta prizadevanja dokazujejo močno zavezništvo in partnerstva, podkrepljeno z zmogljivostmi in pripravljenostjo za odvračanje agresije," je po poročanju AFP dejala tiskovna predstavnica Pentagona Laura Seal. "Branili bomo naše interese, naše zaveznike in načela mednarodne ureditve v Evropi," je še zagotovila.