mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Križaj: Stenmark je le malo pritisnil na plin in si bil takoj drugi

Deli na:
Križaj: Stenmark je le malo pritisnil na plin in si bil takoj drugi

Foto: Bobo

Oseminpetdesetletni Bojan Križaj je med letoma 1976 in 1988 v svetovnem pokalu alpskih smučarjev nanizal osem zmag in 33 zmagovalnih stopničk. Gotovo bi bilo teh še več, če ne bi bil njegov tekmec sedaj devetinpetdesetletni Šved Ingemar Stenmark, ki je po mnenju mnogih najboljši alpski smučar vseh časov.

V 16 sezonah med letoma 1974 in 1989 je osvojil 86 zmag ter še 45 drugih in 28 tretjih mest. Križaj, član Hrama slovenskih junakov, na OI ni osvojil medalje, bil pa je srebrn na SP v Schladmingu leta 1982. Stenmark je bil najboljši na olimpijskih igrah leta 1980 v Lake Placidu v slalomu in veleslalomu, trikrat pa je bil zlat na SP. Trikrat je bil skupni zmagovalec svetovnega pokala, poleg tega pa je kot specialist za tehnični disciplini osvojil še po osem slalomskih in veleslalomskih globusov.

"Tedaj je bilo merjenje s Stenmarkom prava nočna mora, pa ne zato, ker bi bil on tako zloben človek. Enostavno, vedno je našel način, da je prišel korak dlje, da nas je prehitel. Ko sem vodil po prvi vožnji z veliko prednostjo in bil v super formi, je Stenmark le malo pritisnil na plin in si bil takoj drugi. Še vedno imava v lasti nek rekord: leta 1979 sem bil drugi v Jasni, toda z zaostankom štirih sekund in šestih stotink. Temu se reče nočna mora. Sedaj gledam na to obdobje sicer kot na čast, ki me je doletela, da sem tekmoval s takim izjemnim športnikom. Ko sem v svojem zadnjem tekmovalnem obdobju treniral le slalom, sva imela nekaj skupnih treningov, tudi on je bil individualist. Šla sva, jasno, čez mejo. Če tega ne narediš, potem ne veš, kje so tvoje meje. Sam sem bil ves čas v rdečem polju, toda on je bil, da rečem skromno, zelo dober tudi tedaj," je dejal Križaj, ki se je s Stenmarkom danes ponovno srečal pod pokroviteljstvom Elana, slovenskega proizvajalca športne opreme, ki ju je opremljal s smučmi.

"Sprva sem bil tudi sam zadovoljen z uvrstitvami med prve tri. Po treh skupnih zmagah v svetovnem pokalu pa je bil moj cilj, da zmagam na čim več tekmah. Motivacija je bila tudi zmage s čim višjo razliko. Poleg tega sem smučal na izjemnih Elanovih smučeh. Imel sem dve ponudbi drugih proizvajalcev, toda za drugega se nisem nikoli odločil. Še vedno rad smučam. Tri tedne med počitnicami, skupaj s prijatelji. Sedanje tekmovalno smučanje je povsem drugačno, tehnično bolj izpopolnjeno in veliko hitrejše. Vprašanje je, če bi bil sedaj tako izrazito boljši, kot sem bil v času kariere," je pojasnil Stenmark.

"Težko je primerjati prejšnje in sedanje čase. Enako je ostalo le delo, pred desetletji je bilo vse ostalo drugače, kot je sedaj. Tekmovalna pravila in izračunavanja točk, kako priti do velikega kristalnega globusa, pa so se tedaj, ko sva midva tekmovala, sprejemala in spreminjala tako, da bi Stenmark dobil čim manj točk. Če bi bilo tedaj točkovanje tako, kot je sedaj, bi Stenmark osvojil deset in več velikih globusov, ne le tri. Težko bo ponoviti način, na katerega je on dominiral," je ugotovil Križaj.

Križaj ni želel posebej opisovati sedanjega stanja v slovenskem smučanju. "Z razmerami v smučanju se seznanjam prek medijev, dvakrat ali trikrat sem na tekmah svetovnega pokala, tako da ozadja ne poznam več. Izkoristim pa vsako priložnost, da ostajam v kondiciji, da sem zdrav ter skrbim za svojo veliko družino. Imel sem kar precej poškodb, lani so mi zamenjali drugi kolk. Kljub temu sem bil veliko na snegu, naštel sem 45 smučarskih dni, kar je super. To je še vedno motiv zame, vesel sem, da sem še vedno pri močeh. Zima je moj čas, tega se ne naveličam, še vedno rad smučam," je dejal Križaj.

"Vesel sem tudi, da imam priložnost, da sem vozil z najnovejšimi modeli smuči. Kot izziv pa sem šel smučat s staro tekmovalno opremo, ki jo hranijo v Tržiškem muzeju. Potreboval sem kar nekaj časa, da sem se nanjo privadil, tudi psihično. Kar sapo sem zajel, ko sem s tistimi ravnimi smučmi peljal po progi," je zaključil Križaj.