Revija Reporter
Magazin

Konoplja ni več tabu: zaradi kreme na sodišče in v svetovni vrh

Gašper Petovar
388

25. apr. 2021 20:00

Deli na:

Andrej Sušnik in Boštjan Jančar sta podjetje PharmaHemp iz »garažne firme« razvila v znanstveno ustanovo.

Primož Lavre

Ob solati se ne rodijo dobre ideje pravi po vsem svetu znan, moderen pregovor. Podjetje PharmaHemp je realizacije ideje Andreja Sušnika, ki ni prišla ob endivji. »Od nekdaj sem bil pristaš konoplje, sem je tudi kar nekaj pokadil in sem razmišljal kaj bi lahko recimo naredil iz konoplje. Sama konoplja je zelo zdrava in uporabna. Olje je recimo zdravo za kožo. Ker so starši imeli firmo s kozmetiko, sva z bratom naredila kremo. Kar gverilsko moram priznati.« Pisalo se je leto 1989.

Danes eno najuspešnejših podjetij na svetu, ki se ukvarja z industrijsko konopljo je pri nas skoraj neznano. Tudi izdelkov se pri nas ne proda prav veliko. Sušnik nam je za novi Reporter podrobno pojasnil kako je mogoče, da je podjetje alfa in omega v Evropi doma pa svojih produktov niti oglašujejo ne.



Lahko bi šli v ZDA in bi bili bržčas že milijarderji, saj so čez lužo izdelki iz konoplje totalni bum. Podjetja, ki proizvajajo kreme, paste in druge izdelke iz industrijske konoplje pa prave gazele, toda PharmaHemp ostaja v Sloveniji, kjer ne morejo razviti vsega potenciala zaradi zakonodaje. Doma plačujejo davke, zaposlujejo in investirajo. Letos začenjajo z novim projektom. Za prihodnost.

»Šest milijonov evrov bomo dali v ta projekt. To bo taka prava high tech zgodba« pove Sušnik in doda: »Samo da se trg malo stabilizira in uredi področje registracije izdelkov in zakonodaja, pa bomo še bolj pokazali, da je PharmaHemp na evropskem trgu najmočnejši na področju konoplje,« je samozavesten Sušnik, ki razkrije, da je večina konoplje s Hrvaškje.

Kreme in olja namreč niso vse kar premorejo. Njihovo znanstveno delo je bržčas še pomembnejši segment. Sodelujejo z uglednimi evropskimi institucijami in celo slovensko državo. Raziskujejo za ljubljanski klinični center. Kako so postali znanstvena ustanova? Zakaj so ustanovitelja in solastnika podjetja kot kriminalca odpeljali na sodišče preberite v novi številki Reporterja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24