stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kek: Ta generacija je bila skoraj označena za 'luzersko', zdaj je vrnila vero v slovenski nogomet

Deli na:
Kek: Ta generacija je bila skoraj označena za 'luzersko', zdaj je vrnila vero v slovenski nogomet

Foto: Martin Metelko

Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.

Slovenci so za uvrstitev na Euro naslednje leto potrebovali točko, na koncu so dobili vse tri. Prevladovali so večino tekme, le v začetku drugega dela je bilo nekaj kriznih minut, ko so tekmeci izenačili in nakazali, da iščejo še kaj več. A vse je bilo dokončno odločeno v 86. minuti, ko je po protinapadu Benjamin Verbič poskrbel za 2:1 in potrdil pot v Nemčijo.

"Veseli, srečni in ponosni smo. Mislim, da je to zasluženo. Hvala Sloveniji za to neverjetno pozitivno energijo v zadnjih mesecih. Splačalo se je za to generacijo, ki je bila že skoraj označena za 'luzersko'. Vrnili so vero v slovenski nogomet," je na novinarski konferenci po tekmi - ta se je zaradi slavja igralcev in selektorja na igrišču z navijači začela s precejšnjo zamudo - dejal selektor Kek.

"Cilj je bil jasen, odkar so se kroglice zavrtele na žrebu. Prepričan sem, da bo to nov zagon slovenskemu nogometu. Hvala fantom, hvala mojemu štabu, hvala tudi vodstvu NZS, ki je verjelo v nas in me pustilo pri miru pet let, kar je verjetno svetovni rekord," je o poti do Eura dejal selektor in dodal: "Danes je Slovenija spet dihala kot eno in to je najlepše. Veseli smo, da so nogometaši dali nekaj k tem uspehom slovenskega športa v zadnjem času."


O odločilnem trenutku, drugem golu, pa je dejal: "Takrat sem vedel, da je konec, da smo na cilju. Takrat nismo mogli več niti pod razno izgubiti tekme. In videlo se je, kakšno breme je bilo na nas, predvsem po tistem šoku v 46. minuti. Mislim, da smo v prvem polčasu igrali dovolj agresivno, napadalno, da jim nismo pustili kaj dosti. Hoteli smo držati visok ritem, treba pa je priznati, da Kazahstan v tej skupini nima kar tako 18 točk. Viseli smo nekaj časa, a smo to omilili z menjavami in potem spet nadzorovali tekmo. A takrat začnejo igrati tudi čustva in lahko je zelo nevarno."

"Težko je opisati, kaj se mi dogaja. Ampak predvsem sem vesel. Zaradi fantov, rad bi, da so naslovna zgodba tega rezultata fantje," je o počutju po velikem uspehu dejal Kek.

Ni želel izpostavljati nikogar, poudaril je, da so vse dosegli kot ekipa. A o strelcu odločilnega gola Benjaminu Verbiču je le podal duhovito oceno: "Ni pomembno, kdo je zabil, kdo je podal, kdo je branil ... O Verbiču pa tole: nor je zadosti, da je dal takšen gol, kot ga je dal danes. Nagradilo je njega, nagradilo je nas. Vesel sem, da so danes Stožice pokazale, da je zelo malo potrebno, da se združimo, da ni pomembno, ali si zelen ali vijoličast. Samo igrišče bi pa res lahko bilo malo boljše ..."

Slovenski navijači, na stadionu Stožice jih je bilo več kot 16.000, so se že lahko s Kekom in njegovimi izbranci veselili takoj po tekmi, pozneje se je vse skupaj nadaljevalo še v navijaški coni ob stadionu, še en vrhunec navijaške izkušnje ob uvrstitvi na EP pa bo v torek, ko bo ob 16. uri na vrsti še sprejem v središču Ljubljane.