Revija Reporter
Magazin

Kauzer osvojil srebro na EP v Pragi, srebro tudi za kanuistke

STA

19. sep. 2020 14:50 Osveženo: 18:45 / 19. 9. 2020

Deli na:

Prvi dan končnih odločitev evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Pragi je slovenski ekipi prinesel veliko veselja. Peter Kauzer je še drugič na evropskih prvenstvih v češki prestolnici priveslal do kolajne, zlatu iz leta 2018 je tokrat dodal srebro.

Druga pa je bila tudi ekipa kanuistk v postavi Alja Kozorog, Lea Novak, Eva Alina Hočevar.

V finalu kanuistk je bila Eva Alina Hočevar osma, Niko Testen pa je bil v finalu kajakašev deveti.

Petru Kauzerju se je po nastopu na Vltavi smejalo do ušes. Kako tudi ne. Še drugič je na tej progi priveslal do kolajne z evropskih prvenstev. Medtem ko je pred dvema letoma presenetil domačine, se prvi favorit prvenstva Jiri Prskavec tokrat ni dal in Hrastničana prehitel za pol sekunde.

"Prej sem Jiriju v cilju rekel, da sem se tu trudil 16 let, pa nikoli nisem imel dobrih voženj, v zadnjih treh letih pa jih. Zelo sem vesel, da mi je uspela dovolj dobra vožnja, da sem prišel na stopničke. Imel sem nekaj težav v prvih štirih vratih, morda bi brez njih danes lahko spet zmagal. Pri 37 letih dobiti kolajno na EP ni mačji kašelj, tako da dokazujem, da sem še vedno v svetovnem vrhu. Čehe je tu zelo težko premagati," je povedal srebrni Kauzer.

Na tretje mesto je priveslal Poljak Mateusz Polaczyk, sicer evropski prvak iz Tacna leta 2017.
V finalu je veslal tudi Niko Testen, ki se je v odločilno vožnjo uvrstil kot 15. polfinalist. Ponujeno priložnost je dobro izkoristil ter pridobil nekaj mest, tako da je bil na koncu deveti.

V finalu kanuistk je nastopila Hočevarjeva, ki je bila na koncu osma. Po nastopu je povedala: "Že uspeh uvrstitve v finale mi je veliko pomenil. Videla sem, da sem bila s čisto vožnjo v polfinalu nekoliko zadaj, zato sem želela v finalu pokazati še več. Ni prav velike razlike, ali bi bila deseta ali peta. Zato sem se lotila napadalno, želela sem pridobiti sekunde, morda mi za to še primanjkuje izkušenj, pa bo z vsako tekmo lažje."

Za dvojno češko zmago sta poskrbeli Gabriela Satkova in Tereza Fišerova, tretja pa je bila Francozinja Lucie Prioux.

Popoldne so sledile še ekipne tekme, kjer so za drugo slovensko kolajno dne poskrbele kanuistke. Na zahtevni progi so Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak priveslale do srebra. Na progi, kjer je imela večina ekip hude težave, so bile brez napake le Čehinje, ki so si tako zanesljivo priveslale naslov prvakinj, na tretje mesto pa so prišle Francozinje.

"Zadale smo si, da odpeljemo čim bolj čisto vožnjo, da ostanemo čim bolj skupaj in zbrane,"je povedala Alja Kozorog, Lea Novak pa dodala: "Vožnja bi bila lahko še bolj čista, ampak glede na ostale reprezentance smo res kar dobro opravile svoje delo. Proga je bila zahtevna, kar se je tudi poznalo."

Le malo pa je manjkalo, da bi na zmagovalnem odru videli ekipo kajakašev. Kauzer, Testen in Vid Kuder Marušič so namreč osvojili četrto mesto, za kolajno pa zaostali za sekundo in pol. Zmagali so Francozi, pred Čehi in Švicarji.