premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Dejan Vukobratović Njena.si

Takšen je bil Dejan kot dolgolasec!

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Katanec je razkril, česa ne zna delati

Deli na:
Katanec je razkril, česa ne zna delati

Foto: Bobo

" Od oktobra ima Slovenija malo morje težav. Predvsem je največji problem, da fantje ne igrajo," pravi selektor Katanec.

Slovenska nogometna reprezentanca je imela v nedeljo zvečer v Glasgowu lepo priložnost, da naredi velik korak k drugemu mestu v skupini F in dodatnim kvalifikacijam za svetovno prvenstvo 2018. Toda nesamozavestna, neorganizirana in na splošno mnenje vseh udeleženih in opazovalcev slaba predstava je stvari malce zakomplicirala.

Slovenija bi že s točko Škotsko praktično izločila iz boja za prvi dve mesti v skupini. Ta se ji je nasmihala vse do 88. minute, ko je Škotski zmago priigral Chris Martin. In glede na prikazano, povsem zasluženo, kar so priznali tudi v slovenskem taboru. Škoti so bili tisti, ki so igrali, si želeli, imeli številne priložnosti, zlahka dobivali dvoboje in prebijali slovensko obrambo praktično z vseh strani ter bi z malce sreče že v prvem polčasu odločili zmagovalca.

Tako je bilo po tekmi na mestu vprašanje za selektorja Srečka Katanca, kaj se je v času od jeseni, ko je Slovenija predvsem oktobra igrala srčno in borbeno ter bila tudi točkovno uspešna (predvsem proti Slovaški in Angliji je prikazala dobri predstavi in zbrala štiri točke), spremenilo do te mere, da je bila na Hampden Parku povsem nebogljena. Katanec pravi, da je bila ključna fizična pripravljenost in da je v primerjavi s tekmo z Anglijo, ko je Slovenija igrala v praktično istem sistemu, manjkala samozavest, agresivnost.

"Kam je šla Slovenija? Položaj je tak, da je na nek način tudi iluzorno pričakovati več. Odgovoren sem jaz, če dam v igro igralce, ki v klubih ne igrajo. Ti nimajo toliko samozavesti. Od oktobra ima Slovenija malo morje težav. Predvsem je največji problem, da fantje ne igrajo. Na meni pa je, da v treh dneh poskusim dobiti neko drugo pot, da ne kličemo več igralcev, ki v klubih ne igrajo. A jaz tega ne znam delati. Ko bo prišel drugi in če bo delal tako ... jaz pač tega ne znam. Seveda se pozna, če igralec ne igra šest mesecev, verjetno mu nekaj manjka. To niso alibiji. Vlečete me za jezik, hočete vedeti kaj, kako in zakaj. Mi imamo kar nekaj teh igralcev, ki v klubih nimajo statusa. Ampak tako je," je povedal Katanec.Kljub tej slabi predstavi na Škotskem pa seveda za Slovenijo še ni nič izgubljenega. Do konca kvalifikacij je še pet tekem. Že junija bodo Slovenci gostili Malto, proti kateri so tri točke nujne, da bi lahko jeseni, ko bodo na sporedu gostovanje na Slovaškem, domača tekma z Litvo, gostovaje v Angliji in za konec domači obračun s Škotsko, mešali štrene za želeno drugo mesto. Kako pa dvigniti raven igre do junija in zatem septembra?

"V junijskem terminu lahko odigramo eno prijateljsko tekmo, s tem, da vemo, kakšen je ta termin. Če takrat igraš prijateljsko tekmo, igralci pravijo, da so utrujeni, pa niti ne vem, ali od tega kaj koristnega odneseš. To je naša realnost. Jaz bi bil najbolj vesel, da bi vsi igrali v klubih, da so v maksimalnem pogonu, potem bi vsi vedeli, kaj jih čaka. Ne želim si niti Malte dočakati v takšnem stanju, saj bomo imeli tudi z njo težave, če bomo tako igrali," poudarja Katanec in dodaja, da bo še naprej računal na bolj ali manj iste igralce kot doslej, saj ne vidi ustreznih zamenjav.

"Če mi vi rečete, da je deset drugih na takšni ravni, kot je potrebna za reprezentanco, potem jih naštejte in pokažite in jaz jih bom poklical. Takoj sem za to. Nismo pa velesila, nimamo po 30, 40 igralcev, ki ustrezajo tem zahtevam. Pa tudi če bi jih imeli, bi bilo težko neko skupino fantov kar tako menjati vsako tekmo. Tega ne dela nihče. Ali pa dela, pa jaz ne znam ...," je zaključil selektor.

Tega torej čaka kar precej razmišljanja do junija in septembra, kako se zoperstaviti tekmecem za vrh skupine. Na njem je trenutno Anglija s 13 točkami, na drugo mesto se je prebila Slovaška, ki jih ima devet, Slovenija je tretja z osmimi, Škotska je četrta s sedmimi, Litva peta s petimi, Malta pa zadnja brez točke.