duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

Severina Magija_1 Njena.si

Igor dan pred Severininem rojstnim dnevom ujet v ...

Eva in Mihael, Tednik Njena.si

Čustveno: Za dvojčka Satler zbrali že več kot ...

Magazin

Jordan B. Peterson ima novih 12 pravil življenja

Deli na:
Jordan B. Peterson ima novih 12 pravil življenja

Jordan Peterson je leta 2018 obiskal Slovenijo in dal intervjuza Reporter - Foto: Primož Lavre

Psiholog Jordan B. Peterson je danes v izvirniku v ZDA in v Kanadi izdal nadaljevanje svoje uspešnica 12 pravil za življenje. V novi knjigi Onkraj reda je Peterson k svojim 12 pravilom iz leta 2018 dodal 12 novih pravil. Nanašajo se na mogoče izogibanje nevarnostim, ki jih prinaša preveč varnosti in nadzora.

Knjiga bo pri založbi Družina izšla že 19. marca.

Kot pojasnjuje Peterson obe knjigi temeljita na ideji, da sta bistvena elementa resničnosti kaos in red, ljudje pa najdejo smisel v tem, da ju kar najbolje uravnovesijo. Medtem ko se 12 pravil za življenje osredotoča bolj na nevarnosti čezmernega kaosa, pa se Onkraj reda osredotoča bolj na nevarnosti pretirane strukture. Tako je mogoče reči, da 12 pravil zagovarja prednosti konservativnejšega pogleda na svet, medtem ko Onkraj reda zagovarja prednosti liberalnejšega nazora.

Namera pravil v knjigah Onkraj reda in 12 pravil je v osnovi psihološka. »Oblikovana so bila posebej za to, da bi si z njimi pomagal posameznik v svojem razvoju. V kolikor pa boljši posamezniki ustvarjajo boljše skupine, bi se pravila lahko izkazala za uporabna tudi na nivojih družbene organizacije, v katere je posameznik vključen.«Na vprašanje, katero izmed 12 novih pravil mu je najbolj pomagalo skozi leto 2020 oziroma katerega se je najteže držati, Peterson odgovarja, da je zanj najtežje 12. pravilo: bodi hvaležen kljub svojemu trpljenju. »Bil sem v hudi skušnjavi, da bi postal zagrenjen ob bolečini in anksioznosti zaradi resnih bolezni, ki so pestile mene in mojo družino, saj je bil njihov vpliv še hujši zaradi omejitev, ki so bile uvedene kot posledica trenutne virusne pandemije. Paradoksno pa je imelo prav 12. pravilo zame tudi največjo uporabno vrednost. Pomagal sem si tako, da sem misli ves čas osredotočal na tisto, za kar sem lahko hvaležen, ter se s tem izognil najhujši anksioznosti in obupu zaradi bolečin.

Kakšen nasvet bi dal nekomu (oziroma h kateremu pravilu bi takšnega človeka napotili), čigar življenje se je spremenilo zaradi koronavirusa, in/ali je zelo prestrašen in negotov glede prihodnosti?

Peterson: »Podal bi opažanje, ki se nanaša specifično na trenutno globalno situacijo in ni neposredno povezano z nobenim izmed pravil v knjigah Onkraj reda in 12 pravil: čez nekaj mesecev bo svet radikalno drugačen prostor, saj bo množica novih cepiv, ki so bila na srečo tako hitro proizvedena, zaustavila pandemijo in omogočila, da se vsaj do neke mere ponovno vzpostavi normalno stanje. Bodite potrpežljivi, saj je povsem mogoče, da bodo skrbi, ki vas trenutno pestijo, pomembne le razmeroma kratko obdobje. Včasih je najboljša strategija zgolj zdržati, dokler najhujše ne mine.«

Loading...