elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

DOG2344990416298238339 Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ...

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

slovenija 3 Ekipa24.si

V stilu! Slovenski nogometaši so navdušili s ...

Magazin

Joker Out v Liverpoolu v boj za finale

Deli na:
Joker Out v Liverpoolu v boj za finale

Joker Out na turkizni preprogi - Foto: Corinne Cumming - EBU

V britanskem Liverpoolu bo drevi drugi predizbor letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije. Izvajalci letos prihajajo iz 37 držav, nocoj bodo nastopili predstavniki 16 držav. Na evrovizijski oder bodo stopili tudi slovenski predstavniki Joker Out, ki bodo občinstvo skušali prepričati s pesmijo Carpe Diem.

Ob Joker Out bodo drevi nastopili nastopili še predstavniki Avstrije, Avstralije, Cipra, Armenije, Gruzije, Litve, Estonije, Grčije, Belgije, Danske, Romunije, Islandije, Poljske, San Marina in Albanije.

Kot so pred nastopom v predizboru in po opravljenih vajah za STA povedali slovenski predstavniki, so vaje izrabili za rahle spremembe. Za prihajajoči nastop so vnesli nekaj popravkov pri lučeh, zaslonih in kamerah. Izvajalci na televizijskem šovu poleg same skladbe stavijo tudi na vizualno prepoznavnost in temu so sledili tudi Joker Out. Njihova oblačila bodo krasile idrijske čipke, kulturni simbol Slovenije, ki je bil s svojo večino klekljanja pred nekaj leti vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Kot so še povedali, so glede na dotedanje odzive tako njihovi lastni oboževalci kot ljubitelji Evrovizije nasploh zelo zadovoljni z njihovo pesmijo. K njihovi prepoznavnosti je sicer pripomogla tudi predevrovizijska turneja, v sklopu katere so obiskali nekatera evropska mesta. "Poleg tega, da smo se dobro predstavili tuji publiki, ki nas prej ni poznala, smo tudi same sebe izvrstno pripravili na samo Evrovizijo, ker so bili v mnogih pogledih zelo podobni dogodki, ki so bili nam kot živim nastopajočim glasbenikom precej tuji," pravi peterica glasbenikov v postavi Bojan Cvjetićanin (vokal), Kris Guštin in Jan Peteh (kitara), Nace Jordan (bas kitara) in Jure Maček (bobni).

Novost letošnje izvedbe Evrovizijskega tekmovanja je, da o finalistih odločajo izključno gledalci v državah, ki tekmujejo v posameznem polfinalu, s telefonskim oz. sms glasovanjem ter z glasovi, oddanimi v evrovizijski aplikaciji. S spremembo glasovalnega sistema se želi organizator, Evropska radiodifuzna zveza (EBU), izogniti vsakoletnim očitkom o pristranskih "sosedskih" glasovanjih nacionalnih strokovnih žirij.Na prvem predizboru v torek so se v evrovizijski finale uvrstili predstavniki Hrvaške, Moldavije, Švice, Finske, Češke, Izraela, Portugalske, Švedske, Srbije in Norveške.

Finale Evrovizije bo v soboto. Vanj se uvrsti po deset udeleženk iz obeh predizborov, samodejno pa so vanj uvrščeni že lanski zmagovalec (Ukrajina) in pet velikih: Nemčija, Italija, Francija, Španija in Združeno kraljestvo.

Zaradi ruskega napada na Ukrajino letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije gosti Velika Britanija kot lani drugouvrščena država. Ena od sovoditeljic tako obeh predizborov kot tudi sobotnega finala je ukrajinska pevka Julija Sanina, ki ji družbo na odru delata Britanki Alesha Dixon in Hannah Waddingham, v soboto pa se jim bo pridružil še legendarni BBC-jevec in evrovizijski komentator Graham Norton.

RTV Slovenija prva dva večera prenaša na svojem drugem televizijskem programu, finale pa bo prenašala na prvem programu.