favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Je robot rasist ali je problem v programerjih?

Deli na:
Je robot rasist ali je problem v programerjih?

Slika je simbolična. - Foto: iStock

Novozelandski robot za prepoznavo obrazov je zavrnil fotografijo novozelandskega državljana azijskih korenin, ker naj bi imel na njej zaprte oči.

Porast digitalnih tehnologij je pospešil marsikateri postopek na javni upravi, a obenem tudi odprl vrata popolnoma novim zapletom, ko se pri novodobnih napravah kaj zalomi. A v zadnjem primeru novozelandskega državljana azijskih korenin, ki je želel obnoviti svoj potni list, je bil občutek, ki je bil posledica računalniške napake, boleče znan.

Robot za prepoznavo obrazov na upravi za notranje zadeve v Wellingtonu je zavrnil fotografijo Richarda Leeja, ker naj bi na njej imel zaprte oči. Ker je rasizem proti državljanom z azijskimi koreninami v tem delu sveta občutljiva tema - med najpogostejšimi rasističnimi opazkami so šale na račun njihovih oči - je zaplet sprožil javno polemiko.


Novozelandski uradniki so se na to takoj odzvali in zavrnili možnost, da bi robot v primeru 22-letnega študenta deloval iz rasističnih nagnjenj. Namesto tega so predstavili preprosto razlago: računalniška napaka.

Predstavnik notranjega ministrstva Steve Corbett je tako AFP pojasnil, da njihovi računalniški sistemi ne "diskriminirajo proti nobeni skupini ljudi", težava pri Leeju pa naj bi bila osvetlitev fotografije. "To je tudi najbolj pogosta težava pri tovrstnem sistemu, ko tehnologija za prepoznavo obrazov zazna sence na obrazu in zaradi tega izda generično opozorilo, da so oči na fotografiji zaprte," je pojasnil.

Tudi študent letalskega inženirstva je sprejel to razlago. "Celotno zgodbo sem sprejel s humorjem, saj je očitno, da gre za programersko napako v tehnologiji za prepoznavo obrazov," je povedal Lee novinarjem.