mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jankovića pozivajo, naj s podobno zavzetostjo, kot se loteva drugih projektov, pomaga tudi zgodovinskemu arhivu

Deli na:
Jankovića pozivajo, naj s podobno zavzetostjo, kot se loteva drugih projektov, pomaga tudi zgodovinskemu arhivu

Foto: Bobo

Zgodovinski arhiv Ljubljana, ki mora do junija 2020 zapustiti prostore v Mestni hiši in sosednji stavbi, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana, a se iz njih ne želi prisilno izseliti v neprimerne prostore, je prejel pisma podpore Arhivskega društva Slovenije, Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU in Zveze zgodovinskih društev Slovenije.

V Arhivskem društvu Slovenije podpirajo Zgodovinski arhiv Ljubljana (ZAL) v zahtevi po ustrezni razrešitvi njegove prostorske problematike. Kot so zapisali, se ZAL že dolgo nahaja v popolnoma neprimernih prostorih, četudi je v 50. letih minulega stoletja veljal za najsodobnejši arhiv. Selitev je po njihovem prepričanju nujna, toda v primerne prostore, tako za zaposlene kot za materialno varstvo gradiva. V prostore, ki bodo izpolnjevali pogoje, kakršne narekujejo standardi in arhivska zakonodaja.

V pismu tudi pozivajo ministrstvo za kulturo, da končno začne sistematično reševati prostorsko stisko slovenskih arhivov. Na Mestno občino Ljubljana (Mol) se obračajo s prošnjo, "da pristopi k iskanju prostorov za arhiv, ki ga je sama ustanovila in ki hrani njeno kulturno, pravno, gospodarsko, gradbeno in še kakšno dediščino". Na ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa se obračajo s prošnjo, "da z zavzetostjo, s kakršno izvaja svoje številne druge projekte, skuša pomagati ZAL in mu predvsem omogoči razumen rok za selitev".

Na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU med drugim opozarjajo, da veliko izjemnega arhivskega gradiva, ki ga hrani ZAL na svojem sedežu na Mestnem trgu 27 in v depojih na drugih bližnjih lokacijah, sedanjih arhivskih prostorov ni nikoli zapustilo, ker bi bil takšen poseg zanj škodljiv. Ob tem menijo, da je posebnega pomena tudi lokacija arhiva, "pa ne zaradi udobja uporabnikov, temveč zaradi zavedanja in opominjanja, da je tako častitljiva ustanova, kot je ZAL, del zgodovinskega mestnega jedra".



Kot so zapisali v pismu podpore, se zavedajo, da sedanji prostori arhiva s stališča moderne arhivske stroke niso več najprimernejši. A to po njihovem prepričanju "ne more in ne sme biti razlog za njegovo prisilno izselitev". Zato "odločno podpirajo prizadevanja vodstva arhiva, da se ta ohrani v njegovem zgodovinskem prostoru, če že ne na sedanji lokaciji, pa vsaj v neposredni bližini". Mol pozivajo, naj nemudoma prekliče svojo odločitev o izselitvi ZAL in se namesto tega raje aktivno vključi v iskanje konstruktivne in trajnostne rešitve, ki bo zadovoljila vse vpletene strani.

V Zvezi zgodovinskih društev Slovenije so zaskrbljeni nad načinom, "kako se poskuša na hitro, četudi na račun arhivskih standardov in arhivskih javnih služb, reševati prostorsko problematiko ZAL". Menijo, da se Mol ne zaveda težavnosti selitve takšnega arhiva in problemov, ki nastajajo pri prehitri in prisiljeni selitvi arhivskega gradiva. Obenem se s hitro selitvijo ogroža tudi delovanje javnih služb. "Težko si predstavljamo, kako bi bilo, če bi se zaradi prehitre selitve del gradiva zaprl za uporabo ali celo poškodoval," so zapisali.

Mol je ZAL za uporabo prostorov na Mestnem trgu 27 in Ciril-Metodovem trgu 21 aprila odpovedala najemno pogodbo, ki je bila sklenjena za nedoločen čas. Kot so pred nekaj dnevi v izjavi za javnost zapisali v arhivu, nimajo drugih primernih prostorov, v katere bi se lahko preselili z vsem arhivskim gradivom ter zaposlenimi. Mol in ministrstvo za kulturo so pozvali, naj preprečita prisilno izselitev.