klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Igor Vojtic: Nesmisel je povezovati Sorosa z judovstvom

Deli na:
Igor Vojtic: Nesmisel je povezovati Sorosa z judovstvom

Foto: Primož Lavre

Po besedah dr. Igorja Vojtica je skrajno desničarski antisemitizem zgodovinsko prepoznan, zlasti rasistični, ki je vezan na nacizem.

Danes Judov kot skupnosti v Evropi ne ogroža, bolj sodi v politično folkloro. Levičarski antisemitizem pa je veliko nevarnejši, saj je novega tipa, ljudje ga ne prepoznajo, čeprav sega globoko v korenine judovstva. Vojtic pravi, da je Izrael na severni meji že pripravljen na vojno. Na drugi strani meje je namreč že nameščenih 70 tisoč vojakov Iranske revolucionarne garde. Komentiral je tudi slovensko zunanjo politiko: v mednarodnem prostoru nas včasih jemljejo kot razigranega otroka.

Nedavno so neznanci v Velenju nalepili plakate z nacistično vsebino, vendar vi opozarjate, da v Sloveniji prevladuje levičarski in ne skrajno desničarski antisemitizem. Kako se kaže slednji?



Najprej glede desničarskega antisemitizma: ima dva stebra. Eden je tipični antireligijski, ki ga v Sloveniji ne vidimo, je pa prisoten na primer pri sosedih na Madžarskem, prav tako v Italiji, na Poljskem in deloma v Franciji. Drugi steber desničarskega antisemitizma je klasični rasistični, torej predsodki proti Judom kot narodu. Skrajno desničarski antisemitizem je zgodovinsko prepoznan, zlasti rasistični, ki je vezan na nacizem. S slednjim v Evropi ni posebnih težav, torej danes Judov kot skupnosti ne ogroža, bolj sodi v politično folkloro. Levičarski antisemitizem pa je veliko nevarnejši, saj je novega tipa, ljudje ga ne prepoznajo, čeprav sega globoko v korenine judovstva. Levica daje prednost individuumu, v liberalizmu je v ospredju človek kot posameznik, medtem ko so skupnost, družba in država v ozadju. Judovstvo pa je preživelo 3500 let, ker na prvo mesto postavlja skupnost in šele nato posameznika. Medtem levica povzdiguje posameznika, vse mogoče njegove pravice, toda brez odgovornosti. Gre za nasprotje judovstva.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Vojtic pove, zakaj Izrael še dolgo ne bo zapustil območij Zahodnega brega oziroma Judeje in Samarije; izpostavi, da številni izraelski Arabci dojemajo Izrael kot svojo domovino; poudari, da Izrael niti za ceno vojne ne bo dovolil, da bi Iran razvil nuklearno orožje; pravi, da bo judovska skupnost, če bo povabljena, z veseljem prišla na odprtje džamije v Ljubljani; pove, zakaj je nesmisel delovanje Sorosa povezovati z njegovim judovstvom; pojasni, zakaj se je razšel s SD.