Revija Reporter
Slovenija

Bosta vlada in ministrstvo rešila arhiv, ki ga na cesto meče Janković?

STA

24. jan. 2020 6:00

Deli na:

Zoran Janković

Bobo

Odbor DZ za kulturo je na včerajšnji nujni seji, sklicani na zahtevo SDS, brez glasu proti sprejel sklep, po katerem naj se vlada in ministrstvo za kulturo dogovorita z Mestno občino Ljubljana (Mol) za podaljšanje roka za izselitev Zgodovinskega arhiva Ljubljana z zdajšnje lokacije.

Ministrstvo pa naj medtem zagotovi oziroma zgradi nove prostore za arhiv, se še glasi sprejeti sklep. Minister za kulturo Zoran Poznič je namreč povedal, da je za arhiv načrtovana novogradnja v Jaršah v Ljubljani. Šest milijonov evrov je po njegovih besedah že rezerviranih v ta namen. Do novega poslopja naj bi prišli do leta 2023.

Zgodovinski arhiv Ljubljana bi moral sicer do junija zapustiti prostore na Mestnem trgu in Ciril-Metodovem trgu, ki so v lasti Mola. Ta je arhivu namreč odpovedal najemno pogodbo. V SDS, ki so zahtevali sklic nujne seje, pa so poudarili pomen arhivskega gradiva in spomnili, da so država in lokalne skupnosti dolžne skrbeti za ohranjanje naravne in kulturne dediščine.

Direktor arhiva Mitja Sadek je spomnil, da arhiv nima drugih primernih prostorov, v katere bi se lahko preselil skupaj z gradivom in zaposlenimi. Zaradi odpovedi najemne pogodbe se je znašel v položaju, ki ogroža arhivsko javno službo in arhivsko kulturno dediščino.

Čeprav je arhiv tesno povezan z zgodovino Ljubljane, pogovori z Molom zanj in za državo niso bili uspešni, ministrstvo za kulturo pa ni našlo primernih prostorov za kakovostno izvajanje javne arhivske službe. Spor med Molom in arhivom se je preselil tudi na sodišče.

Poslanec SMC Branislav Rajić je v razpravi ocenil, da črni scenarij prisilne izselitve arhiva glede na ministrove besede ni verjeten. Samo Bevk iz SD pa je menil, da bo z novogradnjo na najboljši možen način rešen problem arhiva.

Po besedah Primoža Siterja iz Levice bi začasne selitve arhiva zaradi občutljivosti arhivskega gradiva pomenile "samomor". Karlo Urh iz LMŠ pa moti odnos Mola do problematike. "Zdi se, kakor da ne bi vsi živeli v istem prostoru," je dejala.