Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Janja Garnbret in Jernej Kruder sta najboljša športnika Planinske zveze Slovenije

Deli na:
Janja Garnbret in Jernej Kruder sta najboljša športnika Planinske zveze Slovenije

Janja Garnbret - prva ženska v zgodovini, ki se lahko pohvali z naslovom svetovne prvakinje tako v balvanih kot v težavnosti. - Foto: Luka Fonda

Planinska zveza Slovenije je na Gospodarskem razstavišču razglasila najboljše športnike leta 2018 v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju. Najboljša športna plezalca sta postala Janja Garnbret in Jernej Kruder, z nagradama za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Stazi Černič in Danici Blažina.

Marija Jeglič je postala naj alpinistka, Aleš Česen in Luka Stražar najuspešnejša alpinista. V lednem plezanju sta nagradi prejela Maja Šuštar in Jaka Hrast, najuspešnejši turni smučar leta je postal Luka Kovačič.

Za najboljšo športno plezalko so tretjič po vrsti razglasili Garnbretovo (Šaleški AO), svetovno prvakinjo v balvanskem plezanju in olimpijski kombinaciji, podprvakinjo v težavnosti ter skupno zmagovalko svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, ob tem pa tudi najboljšo športnico leta 2018.

"Do zdaj se nisem zavedala, da sem že tretjič dobila nagrado. Lepo je videti, ko si vsako leto postavim cilje, jih izpolnim in jih drugi opazijo. Na sezono 2018 imam lepe spomine in veselim se letošnjega leta," je z nagrado v roki povedala Garnbretova, ki že pridno trenira za tekme v novi sezoni.

Kruder (ŠPO PD Celje-Matica) je nagrado prejel za skupno zmago svetovnega pokala v balvanih, kar mu je uspelo kot prvemu Slovencu.


"Sezona 2018 je bila res nekaj posebnega. Še zdaj - pa se že pripravljam na novo sezono - mi vlije motivacijo, upanje, da se da narediti še več. Z veseljem bom ostal v tem športu, še naprej bom z veseljem delal in se z lepimi spomini spominjam leta 2018," pa je dejal Kruder, ki je za enega glavnih ciljev sezone izpostavil lov na olimpijske igre 2020 v Tokiu.

Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Katja Kadić (PK Škofja Loka), Mia Krampl (AO PD Kranj), Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Mina Markovič (ŠPK Plus), Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) in Gregor Vezonik (AK Ravne na Koroškem). Trenersko priznanje si je zaslužil trener Garnbretove Gorazd Hren, tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Jegličeva (AO PD Ljubljana-Matica), ki je več zaporednih dobrih sezon kronala s pestrim naborom smeri, med katerimi so izstopale prvenstvene v navezi s Silvom Karom, s soplezalci iz Slovenske mladinske alpinistične reprezentance pa je lani prvič plezala na zahtevnejši odpravi, in sicer na Kavkazu. Najuspešnejša alpinista 2018 Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Luka Stražar (Akademski AO) sta z vzponom prek več desetletij oblegane nepreplezane severne stene Latoka 1, ki sta ga opravila z Britancem Tomom Livingstonom, poskrbela za enega največjih dosežkov svetovnega alpinizma lanskega leta.

Prejemnici priznanja za življenjsko delo v alpinizmu sta Staza Černič in Danica Blažina, predstavnici povojne generacije alpinistk. Černičeva je bila s svojimi solo vzponi v francoskih Alpah po vojni sploh prva ženska v naši nekdanji skupni državi, ki je v teh delih Evrope lahko plezala. Danica Blažina je prvo prvenstveno smer preplezala, še preden se je udeležila plezalnega tečaja za ženske v Vratih leta 1949. V naslednjih šestih letih je nanizala še 10 prvenstvenih smeri, celo vrsto izjemno težkih plezalnih vzponov in bila prva ženska po Pavli Jesih v Čopovem stebru.

Za najuspešnejšo ledno plezalko je PZS razglasila Majo Šuštar (AO PD Domžale), skupno zmagovalko slovensko-hrvaško-srbskega pokala in skupno peto v evropskem pokalu v lednem plezanju, kjer je v skupnem seštevku drugo mesto osvojil Jaka Hrast (AO PD Domžale), najuspešnejši ledni plezalec 2018. Za najuspešnejšega turnega smučarja je bil imenovan Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki je lani na svojem prvem evropskem prvenstvu dosegel četrto mesto v vzponu v kategoriji mlajših članov.