tularemija Svet24.si

Na Gorenjskem devet okužb s tularemijo ali ...

alfi-nipič Svet24.si

Alfi Nipič: »Nisem bil prepričan, da bom sploh ...

Gasilci PGD Prevalje Necenzurirano

Zlorabe ali napake: zakaj so gasilska društva ...

evro grims fb Reporter.si

To sta Grimsova asistenta v Bruslju: mladenič iz ...

matjaz kek intervju 1 gw Ekipa24.si

Matjaž Kek v ekskluzivnem intervjuju: "Jaz sem ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

luka doncic reklama Ekipa24.si

Vsi govorijo o Dončićevem izboru pesmi v kultni ...

Magazin

Janja Garnbret in Primož Roglič sta športnika leta, najboljša ekipa so odbojkarji

Deli na:
Janja Garnbret in Primož Roglič sta športnika leta, najboljša ekipa so odbojkarji

Kolesar Primož Roglič, športna plezalka Janja Garnbret in kapetan odbojkarjev Tine Urnaut. - Foto: Bobo

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je na prireditvi Športnik leta v Cankarjevem domu podelilo priznanja najboljšim v letu 2019. Najboljša športnika Slovenije za leto 2019 sta športna plezalka Janja Garnbret in kolesar Primož Roglič, najboljša ekipa pa moška odbojkarska reprezentanca Slovenije.

Nagrado za najbolj obetavno mlado športno osebnost, ki jo DŠNS podeljuje od leta 2014, je letos prejela teniška igralka Kaja Juvan, nagrado za fair play pa biatlonec Alex Cisar.

Primož Roglič, ki je med drugim zmagal na dirki po Španiji in bil tretji na dirki po Italiji, je dobil 272 točk v glasovanju 105 športnih novinark in novinarjev. S tem je prehitel lanskega zmagovalca Luko Dončića, najboljši mladi igralec severnoameriške košarkarske lige NBA je dobil 200 točk, tretji je bil svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser (106).

Roglič kljub odlični sezoni zagotavlja, da se ni naveličal zmagovati. "Zagotovo si zamislim in si zapišem svoje cilje, ki jih želim doseči, potem pa jih dosežem ali ne. Dirk je ogromno, zmagal sem jih le delček, zato motivacije s tega vidika ne more zmanjkati. Rad zmagujem in to bom poskušal še naprej početi ter ostati to, kar sem v tem trenutku, številka ena," je povedal prvi kolesar na lestvici UCI Roglič.

Janja Garnbret, ki je tudi letos pokorila vse najboljše športne plezalke sveta, je slavila z 269 točkami in ubranila lansko zmago. Druga je bila svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec (208), tretja pa prav tako svetovna prvakinja v slalomu na divjih vodah Eva Terčelj (78).


Ob koncu leta je črto nad izpolnitvijo zastavljenih ciljev potegnila tudi Garnbretova: "S trenerjem greva čez leto in pogledava, kaj je bilo dobro in kaj je treba še izboljšati. Tudi jaz delam seznam in vem, kaj si želim prihodnje leto, ko je zelo pomembno leto (olimpijsko, op. STA), Božičku pa nisem pisala. Rezultatsko prihodnje leto ne morem nič izboljšati, lahko pa še veliko stvari izpilim, med njimi psihično pripravljenost. Seveda vse punce pozimi trdo trenirajo in tudi jaz bom, da bom tudi drugo leto imela dobre uspehe."

Med ekipami so daleč največ glasov, preostali so jih dobili skupaj deset, prejeli slovenski odbojkarji. Ti so s svojimi predstavami znova združili slovenski narod in med evropskim prvenstvom, kjer so osvojili srebro, napolnili dvorano Stožice ter prikovali ljubitelje športa pred televizijske ekrane. Evropski podprvaki so dobili 95 glasov. Drugo mesto sta osvojili smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič (6), tretje pa kanuistki Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman (4).

"Na EP smo si zadali cilj zlato medaljo, a nam žal tega ni uspelo izpolniti. S srebrom moramo vseeno biti zadovoljni, a zlato ostaja naš cilj, ki si ga želimo izpolniti. Ne smemo se zadovoljiti s srebrom, moramo stremeti k višjim ciljem in naslednjič upam na zlato," je o izpolnitvi ciljev za leto 2019 povedal srebrni odbojkar Alen Šket.

Letošnji podeljevalci so bili uspešni Slovenci, ki so s svojim delom pustili velik mednarodni pečat na številnih področjih. Tako so nagrade izročili predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Aleksander Čeferin, podjetnik Joc Pečečnik, oblikovalec v Mercedes Benzu Robert Lešnik, kuharska mojstrica Ana Roš, koreografinja Nika Kljun, igralka Katarina Čas, nekdanja miss Jugoslavije in pozneje uspešna manekenka Bernarda Marovt, "oče" slovenske odbojke Viki Krevsel in pevec Tomi Meglič.

Med ostalimi uglednimi gosti so bili tudi slovenski predsednik Borut Pahor, predsednik Mednarodnega združenja športnih novinarjev Gianni Merlo in slovenski minister, pristojen za šport, Jernej Pikalo. Predsednik Pahor je dve uri pred tem za najboljše slovenske športnike v predsedniški palači pripravil tudi tradicionalni sprejem ob koncu leta.