Lauren Hunter Daman Svet24.si

Pred kamero se je ustrelila v vagino

mandarine Svet24.si

Pri nas prijavili hrvaške mandarine, ki so ...

Bryan Adams Svet24.si

Bryan Adams pozitiven – že drugič v enem mesecu!

janez jansa pl 3 Reporter.si

Je Janša sodobni Valjhun, ki skuša čim bolj ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Državni HSE plačuje Snežičeve tožbe proti ...

Gordana Grandošek Whiddon Njena.si

Vražja dama spregovorila o izgubi otroka

mura mm 1 Ekipa24.si

NOROOO! Britanec IAN, veliki NAVIJAČ Mure, je v ...

Magazin

Janja Garnbret in Domen Škofic z dvojno slovensko zmago v Franciji

Deli na:
Janja Garnbret in Domen Škofic z dvojno slovensko zmago v Franciji

Foto: Profimedia

Slovenski športni plezalci so poskrbeli za novo navdušujočo predstavo na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v Brianconu v Franciji. Na stopničke v težavnosti sta se v finalu v soboto zvečer pričakovano zavihtela Janja Garnbret in Domen Škofic. Tako Garnbretova kot Škofic sta osvojila drugo mesto.

Slovenija je imela v finalu vsega skupaj šest finalistov, štiri v ženski in dva v moški konkurenci, kar je nov lep reprezentančni dosežek.

Luka Potočar je osvojil četrto mesto, kar je njegov najboljši dosežek na tekmah za svetovni pokal. Vita Lukan in Tjaša Kalan sta osvojili peto in šesto mesto, Lucija Tarkuš je svoj prvi finale na tekmah najvišje ravni končala na devetem mestu od devetih tekmovalk, ki so se pomerile v finalu.

V ženski konkurenci je svojo prvo zmago slavila Italijanka Laura Rogora, pri moških pa je bil najboljši češki šampion Adam Ondra. Pri ženskah je tretje mesto pripadlo domačinki Fanny Gibert, pri moških pa je na najnižjo stopničko zmagovalnega odra stopil Avstrijec Jakob Schubert.

Najboljši predstavi sta prikazala 19-letna Rogora in uveljavljeni češki plezalec, ki sta vodila skozi vse kroge tekmovanja v Franciji ter na koncu zmagi potrdila z osvojenima finalnima vrhovoma.

Tudi Garnbretova je bila del trojice, ki je finalno smer preplezala od prvega do zadnjega oprimka. Garnbretova je bila v kvalifikacijah na vrhu skupaj z Italijanko, v polfinalu pa si je priplezala tretje mesto, kar je na koncu bilo tudi odločilno za končno razvrstitev povsem na vrhu. Rogora je bila namreč najboljša tudi v polfinalu.Najboljša slovenska športna plezalka je lani v Brianconu prav tako osvojila drugo mesto. Slovenska ženska ekipa v Brianconu ni bila povsem popolna. Francijo sta izpustili svetovna podprvakinja Mia Krampl, ki se zaradi priprav na olimpijske igre letos posveča predvsem treningu balvanov in hitrosti, ter evropska prvakinja Lučka Rakovec, ki se po krajši pavzi šele vrača nazaj v redni proces treninga.

Sezono 2019, v kateri je 21-letna Korošica navdušila s tremi osvojenimi naslovi svetovne prvakinje v težavnosti, balvanih in kombinaciji, je zaokrožila 27. oktobra z drugim mestom na tekmi v težavnosti v Inzaiu na Japonskem.

To je bila tudi zadnja tekma svetovnega pokala v športnem plezanju pred dolgim tekmovalnim premorom zaradi novega koronavirusa. Letos so plezalci edini tekmovalni preizkus pred koronsko prekinitvijo imeli marca na masters balvanskem tekmovanju v Nemčiji.

Koronski premor je zelo dobro del Škoficu, ki je skupaj z Garnbretovo in pomočjo obeh družin doma pri Radovljici zgradil zasebni plezalni center. Škofic je po 21 mesecih in 27 dneh znova na stopničkah. Pred Brianconom je bil zadnjič na zmagovalnem odru v svetovnem pokalu 27. oktobra 2018, ko je zmagal v Xiamenu.

Mednarodni zvezi za športno plezanje je v Brianconu uspelo pripraviti prvo tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v letošnji sezoni, ki pa bo upoštevajoč epidemiološke razmere po svetu in omejitve glede potovanj najverjetneje tudi edina.

Loading...