pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

Govedo na kmetiji v Krškem Necenzurirano

Kdo je kmet iz Veniš? Paznik na Dobu, kjer je bil...

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

uvodna Odkrito.si

Pet znamenj, ki seksajo na prvem zmenku!

doncic 23 pm Ekipa24.si

Pravica skazica!! Luka Dončić naknadno le ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Iran je zaradi Salmana Rushdieja odpovedal udeležbo na frankfurtskem knjižnem sejmu

Deli na:
Iran je zaradi Salmana Rushdieja odpovedal udeležbo na frankfurtskem knjižnem sejmu

Foto: Reuters

Iran je zaradi napovedanega nastopa v Indiji rojenega britanskega pisatelja Salmana Rushdieja na novinarski konferenci pred odprtjem knjižnega sejma v Frankfurtu odpovedal udeležbo na sejmu. Iransko ministrstvo za kulturo je odpoved utemeljilo s pojasnilom, da je Rushdie v islamskem svetu osovražen, saj piše "knjige, ki so žaljive do islama".

Rushdie naj bi bil slavnostni govornik na novinarski konferenci 13. oktobra, dan pred odprtjem 67. izdaje največjega knjižnega sejma na svetu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot pisanje iranskih medijev še povzema dpa, je po prepričanju iranskega ministrstva za kulturo tudi pisateljeva najnovejša knjiga z naslovom Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights (Dve leti, osem mesecev in 28 noči) posredno sovražna do vrednot in prepričanj islama.

Rushdie, ki ga od poznih 80. let minulega stoletja varuje policija, je širši javnosti najbolj poznan po romanu Satanski stihi, zaradi katerega je leta 1989 tedanji iranski verski in politični voditelj Ruholah Musavi Homeini nanj priklical fatvo in ga s tem obsodil na smrt.

Frankfurtski knjižni sejem, ki po navedbah organizatorjev letos ponovno v ospredje postavlja avtorje in njihova dela, bo potekal od 14. do 18. oktobra. Na njem se bo predstavilo približno 7200 razstavljavcev.