Odgovor na vprašanje, kam po potico in druge gurmanske dobrote pred velikonočnimi prazniki, se ponuja kar sam. Ne samo da jih pohvalijo kupci, tudi na Gospodarski zbornici Slovenije – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, kjer vsako leto izvedejo ocenjevanje kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi, so z odličji nagradili njihovo pripravo in okus. Podjetja namreč vsako leto na ocenjevanje prijavijo vrhunske izdelke, za katere so prepričana, da so vredni zlatega odličja. Neodvisna strokovna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki z različnih področij, potem po različnih kriterijih oceni kakovost prijavljenih izdelkov. Letos je med izdelki podjetja Mercator IP izbrala kar 21 odličnih svežih slaščic, pekovskih izdelkov in izdelkov iz testa. Med njimi so kar tri potice.
Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je tudi letos na 23. senzoričnem ocenjevanju pekovskih izdelkov, slaščic in testenin med izdelki podjetja Mercator IP izbrala kar 21 odličnih svežih slaščic, pekovskih izdelkov in izdelkov iz testa.
»Naši slaščičarski mojstri stalno obnavljajo svoje znanje in ostajajo zvesti tradicionalnim postopkom priprave slaščic in piškotov. Priznanj za odlične sveže slaščice, odlično pekovsko pecivo in odličen izdelek iz testa smo izjemno veseli, saj potrjujejo, da smo na pravi poti, da se naša prizadevanja in visoki standardi odražajo v kakovosti izdelkov. Zlata odličja smo med drugim prejeli za potratno potico, slovensko potico z orehovim nadevom in Slovensko potico z orehovim nadevom in rozinami. Vse naše potice izdelamo ročno, zato so tudi tako posebne in dobre. Njihova receptura je nastajala v sodelovanju s priznanim slovenskim etnologom, univerzitetnim profesorjem in publicistom, avtorjem več knjig, med njimi tudi Potice v Sloveniji, Janezom Bogatajem,« pravi upravičeno ponosno direktor podjetja.
Tradicionalne recepture
Imajo štiri proizvodne lokacije. V slaščičarskem obratu v Naklem poteka pripravljanje tradicionalnih slovenskih slaščic in piškotov, poleg tega tam pripravljajo še gotove jedi in delikatesne izdelke. Tam je tako približno zaposlenih 160 ljudi. Posebno skrb namenjajo svežini in kakovosti priprave, pravi direktor. »Kupcu želimo ponuditi kar čim bolj domače izdelke, zato so naše recepture tradicionalne, jedi pripravljamo brez dodanih konzervansov in tako, kot bi si jih pripravili sami doma. Trudimo se tudi razvijati inovativne izdelke, za katere leta zapored prejemamo nagrado, ki jo podeljuje inštitut za nutricionistiko. Letos so naše »bowle Minute Chef’s choice by Maxim« postale inovativno živilo leta 2023 in tudi na to prejeto priznanje smo zelo ponosni. Potrjuje, da sledimo trendom in smo v samem vrhu odlične družbe slovenskih inovativnih podjetij. Linijo Chef’s choice sestavljajo trije novi inovativni izdelki, in sicer sklede s črnim rižem in sirom z modro plesnijo, polnozrnatim kuskusom in tunino ter fregolo, veganskimi medaljoni in zelenjavo. Sklede sledijo smernicam uravnoteženega krožnika, saj vsebujejo večje količine zelenjave, škrobno živilo in vir beljakovin, hkrati so enostavna izbira za malico na delovnem mestu.«
Po vsej Sloveniji
Poslovne enote imajo razpršene po vsej Sloveniji, saj želijo delovna mesta približati zaposlenim. V Kopru predelujejo kakovostno norveško polenovko, obrat je manjši in zaposluje pet ljudi. Seveda, Primorci se spoznajo na ribe. »V obratu poteka celoten postopek predelave od namakanja, kuhanja in čiščenja ribe do priprave namazov. Gurmani boste našo polenovko prepoznali po snežno beli barvi in nežnih začimbah. Sendviče in solate pa pripravljamo v obratu na Parmovi v Ljubljani s krajšim rokom trajanja in v Slovenskih Konjicah tiste z daljšim. Naj povem, da smo začeli tudi z razvojem veganskih izdlekov, v ponudbi imamo vegansko francosko solato in veganski tatarski biftek, ter potico. Odlike namazov znajo prepoznati tako številni gurmani kot tudi strokovnjaki, saj so nam medalje, ki smo jih za izdelke prejeli, resnično v ponos.«
Skrb za zaposlene
Ker je družba Mercator IP invalidsko podjetje, še posebno skrb posveča prilagoditvi delovnih mest zaposlenim z dobrimi delovnimi razmerami. »Z razpršitvijo dejavnosti in iskanjem novih ponujamo zaposlenim nove priložnosti pri njihovem umeščanju v poslovne aktivnosti družbe, z modifikacijo delovnih procesov, ustreznim usposabljanjem in uvajanjem ter prilagoditvijo delovnih mest pa uspešno integriramo invalide v delovno okolje.« V okviru svojih dejavnosti zaobjemajo dva vsebinska sklopa, to sta proizvodni in storitveni segment dejavnosti. Kot vsa invalidska podjetja so oproščeni plačila večine prispevkov za vse zaposlene, kadar zaposlujejo več kot polovico invalidov. »S tem krijemo konkurenčnost, saj je naša produktivnost zaradi številnih prilagoditev nekoliko nižja. Večina naših sodelavk in sodelavcev ima omejitve pri dvigovanju bremen, pri stoječem delu, tako da zanje najdemo primerno delovno mesto. Pri pakiranju so nepogrešljivi, prav tako je bil receptor, ki vas je sprejel, invalid.«
Tega nisem opazila, temveč nekaj drugega. Ko sem pri napačnem vhodu v družbo na Slovenčevi v prestolnici spraševala, kateri je pravi, sem med poslopji in tovornjaki zašla, zato sem se pametno vrnila in raje poskusila po glavni cesti. Medtem je receptor že preveril, kjer bi morala biti, in povedal, da sem na poti. »Vas že čakajo,« se mi je nasmejal in pokazal drugo pot do poslovnih prostorov, tisto samo naravnost do konca ulice. Opazila sem njegov prijazni pozdrav in dobro voljo, takšno, ki jo na delovnih mestih po službah žal vse redkeje vidim.