ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

hana Njena.si

Hana odšla iz Nemčije

Magazin

Ilka Štuhec je osebnost Štajerske 2019

Deli na:
Ilka Štuhec je osebnost Štajerske 2019

Ilka Štuhec - Foto: Reuters

Osebnost Štajerske v letu 2019 je po izboru bralcev časnika Večer postala najboljša slovenska alpska smučarka zadnjih let Ilka Štuhec. Nagrado je v že četrtem tovrstnem izboru v Kristalni dvorani mariborskega gledališča v njenem imenu prevzela Dora Skorobrijin. Komisija novinarjev in znanih Štajercev je podelila še nagrade na posameznih področjih.

Kot so v obrazložitvi predloga za Štuhčevo zapisali organizatorji, ljubiteljica hitrosti na smučeh iz leta v leto premika mejnike, saj je postala prva smukačica po treh desetletjih, ki je povezala dva naslova svetovne prvakinje. Tudi drugi kristalni globus bi najbrž osvojila, če je ne bi spet ustavila poškodba.

"Ilka Štuhec ima veliko navijačev in oboževalcev, ker tudi v najtežjih trenutkih ostane nasmejana in polna optimizma. Ovire spretno preskakuje in se vrača v beli cirkus, s čimer je vzor mnogim, ne le smučarjem," so še dodali.

Mariborska smučarka je bila ena od desetih kandidatk za osebnost leta. Ob njej so bili nominirani še zdravnica Maja Arzenšek, glasbenika Vasko Atanasovski in Zoran Predin, znanstvenica Maja Godina Golija, fotograf Stojan Kerbler, raziskovalka Maja Rupnik, predsednik Združenja Frank Matjaž Sušnik, športnik in glasbenik Iztok Šumatič ter ortoped Matjaž Vogrin.

Tudi lani je Večerova nagrada pripadla športniku, saj je to postal nogometni trener in aktualni selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek.


Posebna komisija je nagrade razdelila še v petih kategorijah. Gospodarstvenik Štajerske je postal predsednik uprave Zavarovalnice Sava David Kastelic, ki je lani s sodelavci še nadgradil poslovne uspehe, saj so z 29,5 milijona evrov dosegli za skoraj petino višji dobiček kot leto poprej. Sadov njihovega poslovanja je deležno tudi okolje, v katerem delujejo, saj so zvesti največjim športnim in kulturnim dogodkom v regiji.

Za znanstvenico Štajerske so razglasili pravnico Petro Weingerl, ki je lani prejela naziv mlade pravnice leta, priznanje Zveze društev pravnikov Slovenije. Doktorirala je v Oxfordu, objavlja v številnih uglednih tujih revijah in predava na priznanih mednarodnih univerzah.

Humanitarka leta je postala vodja neprofitnega projekta Zgodba o klopeh in ljudeh Liljana Jarh. Kot fizioterapevtka dela na onkološkem oddelku v mariborskem kliničnem centru in je prostovoljka v Slovenskem društvu Hospic, s predavanji in programom vadbe pa že dvajset let sodeluje z Univerzo za tretje življenjsko obdobje.

Za športnika Štajerske so razglasili kolesarja Primoža Rogliča, za katerim je sanjska sezona, pa tudi sicer velja za svetovni fenomen, ki je športno pot začel na skakalnicah, v višave pa poletel s kolesom. Zasavec s stalnim prebivališčem v Hočah je kot prvi Slovenec najprej osvojil stopničke na dirki po Italiji, nato pa zmagal na španski Vuelti, s čimer je sezono sklenil kot nesporna številka ena svetovnega kolesarstva.

Večerov kulturnik leta pa je postal pisatelj in dramatik Tone Partljič, dobitnik velike Prešernove nagrade za življenjsko delo in avtor najbolj popularne slovenske komedije - Moj ata, socialistični kulak. Tudi danes nikakor ne počiva in mnogi poznavalci menijo, da je z Ljudmi iz Maribora tik pred svojo osemdesetletnico napisal svoje najboljše prozno delo.

Loading...