miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Slovenija

Letos med najvplivnejšimi pravniki tudi znani sodnik Zvjezdan Radonjić

Deli na:
Letos med najvplivnejšimi pravniki tudi znani sodnik Zvjezdan Radonjić

Sodnik Zvjezdan Radonjić - Foto: Primož Lavre

Na pravnem portalu IUS- INFO so izpeljali izbor desetih najbolj vplivnih pravnikov v Sloveniji v letošnjem letu.

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS- INFO se je končal 19. izbor desetih najvplivnejših pravnikov na Slovenskem. Med deseterico je le ena ženska- odvetnica Sara Ahlin Doljak. Ostali najbolj vplivni pravniki so Klemen Jaklič, Martin Jančar, Rajko Knez, Matevž Krivic, Marko Pavliha, Zvjezdan Radonjić, Miha Šepec, Andraž Teršek in Jurij Toplak.

Morda je največ prahu letos dvignil kazenski sodnik z ljubljanskega okrožnega sodišča Zvjezdan Radonjić, ki je aprila letos oprostil Milka Noviča, obtoženega za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Radonjić je ob obrazložitvi sodbe opozoril, da je bilo očitno že pri prvem sojenju (na njem je bil Novič obsojen na 25 let zapora) zadano, da Novič mora biti obsojen, zato da se določenih zadev na Kemijskem inštitutu ne bi preiskovalo. Izpostavil je, da je šlo za odločitve, ki segajo v vrh pravosodja, v vodstvo tožilstva, na sodni svet in na vrhovno sodišče. Ozadje sojenja je bilo naravnano, je dejal. Zaradi svojega sojenja je bil prepričam, da si bo uničil kariero.

Pred dvema mesecema je predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik res dal disciplinskemu tožilcu sodnega sveta pobudo za uvedbo disciplinskega postopka zoper Radonjića. Še prej je etična komisija sodnega sveta ugotovila, da naj bi ob izreku oprostilne sodbe za Noviča kršil sodniški kodeks. Kršil naj bi tudi zakon o sodniški službi.

Nedavno je Radonjić v intervjuju za TV Slovenija pojasnil, da je bil v ozadju pritiskov nanj v zadevi umora direktorja Kemijskega inštituta kriminal belih ovratnikov, ki seže visoko v gospodarske in politične kroge. Omrežene so firme kemofarmacevstkega kompleksa in ljudje, ki imajo sorodnike v najvišjih strukturah odločanja. Glede ostrih besed do predsednika sodišča Pogačnika pa je dejal, da »ko hiša gori, se ne šepeta«.

Organizatorji izbora najvplivnejših pravnikov na IUS- INFO se najprej prejeli sto predlogov z imeni slovenskih pravnikov, ki so bili po mnenju pravne in širše javnosti letos posebno prizadevni in strokovni pri svojem delu. Nato so obiskovalci portala lahko oddali glas za enega izmed 20 finalistov. Zbrali so sedem tisoč glasov, kar je dvakrat več kot lani.

Loading...