Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Magazin

Hrvaški veleposlanik v Iranu je sveto prepričan, da Hrvati izvirajo iz Irana

Deli na:
Hrvaški veleposlanik v Iranu je sveto prepričan, da Hrvati izvirajo iz Irana

Hrvaška zastava (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Hrvaški veleposlanik v Teheranu Drago Štambuk je v pogovoru za Večernji list dejal, da na podlagi številnih nedavno dostopnih virov in dejstev, verjame, da je stara Perzija hrvaška pradomovina. Imenovala se je Harahvatia, grško Arachosia ali Bela Indija. Trdi, da je tudi poimenovanje Hrvat staroiranskega porekla.

Dolgoletni hrvaški diplomat Štambuk verjame, da je Harahvatia nekoč obsegala območja današnjega jugozahodnega Afganistana pri mestu Kandahar in reki Helmand ter jugovzhod Irana ob Hamunskem jezeru.

Eden kraljev Harahvatie je bil Viviana, ki je bil zaveznik znanega perzijskega vladarja Dareja Velikega. Dokazi o Darejevih hrvaških zaveznikih naj bi obstajali v kamnitih reliefih v Perzepolisu, Harahvatio omenjajo tudi v večjezičnih zapisih v klinopisu v stenah Bistuna, najdišča v bližini mesta Kemanšah, je pojasnil Štambuk, ki je na Hrvaškem znan tudi kot pesnik.

Štambuk meni, da je izraz Hrvat staroiranskega porekla in da je hrvaška beseda ban prav tako iranska beseda, ki pomeni, čuvaj in ljudski vodja. Našel je tudi povezave med staročakavskim jezikom na dalmatinskih otokih s staroiranskim jezikom pri označevanju divje slive. V Iranu ji pravijo zardelia, na otoku Brač pa zerdelija, pravi Štambuk, ki je bil rojen leta 1950 v Selcih na Braču.Hrvaški diplomat je potrdil, da v sodelovanju s teheransko univerzo pripravljajo tudi simpozij o iransko-hrvaških povezavah. Hrvaški mediji so pred časom poročali, da iranski avtorji pripravljajo dokumentarni film o prazgodovinskih povezavah med Iranom in Hrvati.

Teorije o iranskem poreklu Hrvatov so se pri sosedih pojavile v 18. stoletju. Posebej so bile ponovno izpostavljene po osamosvojitvi države, da bi poudarili hrvaško identiteto, ki je ločena od slovanskih narodov, predvsem od Srbov. Doslej so tudi že objavili več knjig o iranskem poreklu Hrvatov.

V nekdanji Jugoslaviji je prevladovalo mnenje zgodovinarjev o slovanskem poreklo Hrvatov, v času neodvisne države Hrvaške (NDH) pa je bila razširjena gotska teorija, ki je izpostavljala germansko poreklo Hrvatov. Razprava o etnogenezi Hrvatov ter izvoru njihovega imena in jezika ne poteka samo v krogu znanstvenikov, temveč je na Hrvaškem pogosto vprašanje ideologije in politike.

loading...
Loading...