900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hrvaška predsednica bo dobila nagrado za življenjsko delo

Deli na:
Hrvaška predsednica bo dobila nagrado za življenjsko delo

Kolinda Grabar-Kitarović - Foto: Profimedia

Ameriški sklad Fulbirght je sporočil, da bodo letos nagrado za življenjsko delo podelili trem svojim bivšim štipendistom, med katerimi je tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Z nagrado želijo Grabar-Kitarovićevi izkazati čast za njene "izjemne prispevke v vlogi vodje, diplomatke in uradnice", so navedli na spletni strani sklada.

Hrvaška predsednica pooseblja najboljše v voditeljstvu v času, ki ga zaznamujejo globalne krize in izzivi, so zapisali. Hrvaška predsednica bo nagrado prejela 26. oktobra na slovesnosti v Arlingtonu v ZDA.

Poleg Grabar-Kitarovićeve bosta nagradi za življenjsko delo prejela tudi ameriški arhitekt James Polshek in novinarka Melissa Block, ki sta bila tako kot hrvaška predsednica štipendista sklada.

Grabar-Kitarovićeva je bila Fulbrightova štipendistka med podiplomskim programom za mednarodne odnose in varnostno politiko na univerzi George Washington v prestolnici ZDA v letih 2002 in 2003, so spomnili v življenjepisu hrvaške predsednice.

Fulbrightovo nagrado za življenjsko od leta 2000 podeljujejo svojim nekdanjim štipendistom, ki so bili po oceni sklada s svojo kariero "navdih in vzor ter primer moči, vpliva in vrednot" Fulbrightovega programa izmenjave študentov.

Program izmenjave študentov in profesorjev med ZDA in 160 državami sveta deluje od leta 1946. Vsako leto imajo približno 8000 štipendistov. Od začetka programa so denarno pomagali več kot 390.000 študentom in profesorjem.

Program je dobil ime po ameriškem senatorju J. Williamu Fulbrightu, ki si je po drugi svetovni vojni prizadeval za mir in razumevanje med narodi skozi mednarodne izmenjave v izobraževalnih programih.