mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hauptman: "102 leti smo čakali na majico, potem pa sta jo nosila kar dva"

Deli na:
Hauptman: "102 leti smo čakali na majico, potem pa sta jo nosila kar dva"

Foto: Jurij Kodrun

Selektor slovenske moške članske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman je uspeh Primoža Rogliča na dirki po Italiji označil za velik uspeh za Slovenca, ni pa pozabil niti na Jana Polanca, ki je dva dni nosil rožnato majico. "102 leti smo čakali na majico, potem pa sta jo nosila kar dva," je dejal.

Hauptman je 102. Giro spremljal od blizu. Prvih deset dni je bil namreč pomočnik športnega direktorja pri ekipi UAE Emirates, za katero je več kot uspešno kolesaril Jan Polanc, ki je dva dni nosil rožnato majico vodilnega in na koncu končal na 14. mestu. S tem je dopolnil slovenski uspeh Rogliča, ki je bil pet dni v rožnatem, zmagal je dve etapi in bil na koncu tretji.

"Velik uspeh, velika stvar. Sploh za Slovenca. 102 leti smo čakali na majico, potem pa sta jo nosila kar dva," je uvodoma povedal Hauptman, ki je tudi sam nastopil na treh italijanskih pentljah.

"Roglič je prvič v karieri začel tritedensko dirko kot vodja ekipe, bil je eden glavnih favoritov. Mislim, da se je super spopadel z velikim pritiskom. To je zgodovinski uspeh. Verjamem, da je, s tem ko je dirkal v vlogi favorita, dobil prepotrebne izkušnje za nadaljevanje njegove kariere," je povedal Hauptman, ki je poleg Rogliča edini Slovenec z medaljo na svetovnih prvenstvih.



Zasavec je v letošnji sezoni pokazal velik napredek, celotno sezono je v vrhunski formi, pred Girom je dobil tri dirke svetovne serije. Na prvi dirki v vlogi kapetana na eni od tritedenskih dirk je prikolesaril do zmagovalnega odra, prihodnje leto jih bo napadal na dirki po Franciji, kar je v nedeljo v Veroni še enkrat potrdil tudi direktor Jumbo-Visme Richard Plugge.

"Vsako sezono naredi velik korak naprej. Od njega lahko pričakujemo vse," o prihodnosti Rogliča pravi Hauptman.

Kolesarski selektor je bil vesel tudi predstav Polanca. "Na začetku dirke je imel proste roke. Cilj ekipe je bil, da zmagujemo etape s Fernandom Gavirio. Zaradi bolečin v kolenu je šel Gaviria potem hitro domov. Z etapnih zmag smo potem prešli do nošenja rožnate majice teden dni. Od tega jo je dva dni nosil Jan. Na koncu je končal kot 15. Mislim, da če bi imel od začetka v glavi dirkanje na generalno razvrstitev, bi končal okrog 10. mesta. A razvilo se je drugače," je pogovor za STA zaključil Hauptman.