Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hamilton ne gre več na kolena

Deli na:
Hamilton ne gre več na kolena

Lewis Hamilton - Foto: Profimedia

Dirkač formule 1 Lewis Hamilton, ki se je zadnje leto ob športnih dosežkih močno izpostavil tudi z družbenim delovanjem, predvsem v boju proti rasizmu, bo ubral nekoliko drugačen pristop na tem področju, bolj diplomatski, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hamilton, sedemkratni svetovni prvak in branilec naslova, se je lani po dogodkih v ZDA močno zavzel za to, da bi boj za pravice temnopoltih in proti rasizmu razširil tudi na športno področje. Pri tem ni izbiral načinov, nekateri so ta njegov pristop videli tudi kot preveč grob.

Hamilton se je lani tudi precej ostro odzval na to, da se vsi njegovi tekmeci niso pridružili simbolnim potezam, kot je poklekanje pred začetkom dirk.


"Na začetku sem se zelo izpostavil in sem tudi šport pozval k takšnemu delovanju. Takrat se mi je zdelo, da je tako prav, zdaj pa ugotavljam, da pride tudi čas, ko moraš biti diplomatski. Več lahko narediš z delovanjem v ozadju, kot pa da morda koga prizadeneš," je dejal Hamilton in dodal: "Nenehno sem dejaven, sodelujem na družbenih omrežjih, na konferencah prek Zooma in opozarjam tudi na neprijetne stvari v našem športu."

Dotaknil pa se je tudi druge zanj pomembne tematike. Še preden je prišla glavna družbena tema, boj proti rasizmu, je bil Hamilton dejaven tudi kot zagovornik varstva narave in ekološkega pristopa. Pri tem so mu številni očitali dvoličnost, ker naj bi bila ta prizadevanja težko združljiva z njegovim za okolje precej obremenjujočim športom.

"Kakšne so moje možnosti na tem področju? Lahko bi nehal dirkati, v tem primeru ne bi vozil po 20 različnih progah in bi manj potoval z letali. Ampak na splošno se ne bi spremenilo nič, ker bo formula 1 obstajala še naprej. Ne bodo je ustavili zaradi mene," je o tej temi menil dirkač Mercedesa, ki je dobil tudi uvodno dirko letošnje sezone.