Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Greta Thunberg z zamudo le priplula v Evropo

Deli na:
Greta Thunberg z zamudo le priplula v Evropo

Greta je zamudila začetek podnebne konference v Madridu. - Foto: Twitter

Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je srečno priplula čez Atlantik in je tik pred Lizbono. "Občutek je nerealen. Seveda se zelo veselim kopnega," je malenkost pred vplutjem povedala za švedski časnik Dagens Nyheter po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Pot iz ZDA na krovu katamarana La Vagabonde je začela 13. novembra.

Thunbergova, ki je s svojimi protesti pred švedskim parlamentom navdihnila globalno gibanje Petki za prihodnost, zaradi obsega izpustov toplogrednih plinov zavrača polete z letalom. Zato je avgusta preplula Atlantik na regatni jadrnici, opremljeni s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez ocean brez ogljičnega odtisa, da se je lahko udeležila podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra ter podnebnih protestov v tem mestu.

Nameravala se je udeležiti tudi podnebne konference ZN v Čilu, ki pa so jo zaradi protestov le mesec dni pred dogodkom odpovedali. Za gostitelja se je ponudil Madrid, Greta pa je morala najti način, kako okolju prijazno pripotovati nazaj čez lužo.

Na pomoč ji je priskočil avstralski par, ki že leta s katamaranom pluje po svetu in dogodivščine beleži na svojem kanalu Youtube. Riley Whitelum in Elayna Carausu sta jo sprejela na krov plovila La Vagabonde, na kateri sta bila še krmarka Nikki Henderson ter 11-mesečni dojenček avstralskega para.

Thunbergova naj bi sicer po pristanku na Portugalskem najprej nagovorila portugalski parlament v Lizboni, nato pa se podala do Madrida, kjer se je podnebna konferenca začela v ponedeljek in naj bi trajala do 13. decembra.