denar Dobra karma

Levi obogatijo hitro, Raki naredijo izgube - kaj ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Magazin

Greta Thunberg dobila alternativno Nobelovo nagrado, a na podelitev je ni bilo

Deli na:
Greta Thunberg dobila alternativno Nobelovo nagrado, a na podelitev je ni bilo

/ - Foto: Shutterstock

Na prireditvi v Stockholmu so včeraj podelili letošnje nagrade Right Livelihood oziroma alternativne Nobelove nagrade. Nagradi sta prevzela brazilski aktivist Davi Kopenawa in borka za človekove pravice v Zahodni Sahari Aminatu Hajdar. Podelitve se nista udeležili podnebna aktivistka Greta Thunberg in kitajska borka za pravice žensk Guo Jianmei.

Brazilski aktivist Kopenawa in združenje Hutukara Yanomami, ki ga vodi, sta bila skupaj nagrajena za pogumno odločenost za zaščito gozdov in biotske raznovrstnosti Amazonije ter dežel in kulture domorodnih ljudstev.

Hajdarjeva pa se več kot 30 let miroljubno zavzema za neodvisnost Zahodne Sahare, spornega ozemlja, ki ga od leta 1975 zahteva Maroko. Komisija je izpostavila njeno neomajno odločnost v iskanju pravic za ljudstvo Sahravi, kljub zaporu in mučenju.

Podelitve pa se ni udeležila mlada švedska aktivistka, ki je v torek prispela v Lizbono po tritedenski plovbi čez ocean iz ZDA. Sedaj je na poti proti Madridu, kjer se namerava udeležiti podnebne konference. Thunbergova se je sicer preko video povezave zahvalila za nagrado.Thunbergova si je alternativno Nobelovo nagrado prislužila za "spodbujanje in krepitev političnih zahtev za nujno ukrepanje glede podnebnih sprememb glede na znanstvena dejstva", so sporočili organizatorji.

V Stockholm ni bilo niti kitajske odvetnice Guo, ki je nagrado prejela nagrado za svoje pionirsko in vztrajno delo pri zagotavljanju pravic žensk na Kitajskem, saj je tisočem žensk omogočila dostop do pravne pomoči. Zakaj je ni bilo, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni znano.

Alternativno Nobelovo nagrado je leta 1980 vzpostavil švedsko-nemški filantrop Jakob von Uexkull, potem ko švedska akademija, ki skrbi za podelitev Nobelovih nagrad, ni hotela vzpostaviti tudi nagrad za prizadevanja na področju zaščite okolja in mednarodnega razvoja. Nagrade so vredne milijon švedskih kron (okoli 95.000 evrov) in so namenjene spodbujanju nadaljevanja dela nagrajencev.

Loading...