Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francozi in Švicarji prvi v osmini finala EP

Deli na:
Francozi in Švicarji prvi v osmini finala EP

Foto: Getty Images

Nogometaši Švice in Francije so se v tekmi 3., zadnjega kroga predtekmovanja na evropskem prvenstvu v nogometu v Franciji v Lillu (skupina A) razšli z neodločenim izidom 0:0. Francija je tako v tej skupini osvojila prvo mesto, Švica pa drugo in sta si že zagotovili napredovanje.

* Stadion Pierre Mauroy, gledalcev 45.000, sodniki: Skomina, Praprotnik, Vukan (vsi Slovenija).
* Strelci: /
* Francija: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Sissoko, Cabaye, Pogba, Griezmann (od 77. Matuidi), Gignac, Coman (od 63. Payet).
* Švica: Sommer, Lichsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez, Behrami, Xhaka, Shaqiri (od 79. Fernandes), Dzemaili, Mehmedi (od 86. Lang), Embolo (od 74. Seferović).
* Rumena kartona: Rami, Koscielny.
* Rdeč karton: /

Francozi so imeli že pred tekmo zadnjega kroga v rokah napredovanje z enega od prvih dveh mest v skupini. Švicarji so sicer začeli kot drugi, a bi lahko to mesto ob zanje neugodnem razpletu njihove tekme in hkratnega drugega dvoboja Albanija - Romunija tudi še izgubili.

Francoski selektor Didier Descamps je, potem ko je prejšnjo tekmo začel s premešano postavo in šele ob koncu v igro poslal glavne adute, tokrat že od začetka v igri imel Andre-Pierra Gignaca in Kingsleya Comana ter Yohana Cabayeja in Moussaja Sissokoja. Je pa na klopi dvoboj začel z dvema goloma najboljši strelec Francije Dimitri Payet.

Kapetan domačih, vratar Hugo Lloris, je z današnjim nastopom izenačil rekord po številu nastopov za reprezentanco v vlogi kapetana. S 54 je ujel sedanjega selektorja Deschampsa.

Sodniška peterka je tokrat spet poskrbela za slovenski pridih Eura 2016, sodili so namreč Damir Skomina, Jure Praprotnik in Robert Vukan, pomočnika za goloma pa sta bila Matej Jug in Slavko Vinčić.

Francozi so pričakovano pritisnili, Švicarji, ki bi jim točka za neodločen izid že zagotovila drugo mesto v skupini in prvo napredovanje v izločilni del EP, pa so se posvetili obrambi.

A so le imeli prvo priložnost na tekmi, po kotu je bil v osmi minuti pred vrati Francije Johan Djorou, a ni dobro zadel žoge, ki jo je potem Paul Pogba izbil v polje.

Po tem so imeli Francozi premoč, Švicarji pa veliko dela, tudi zaradi nekoliko nezanesljivega vratarja Yanna Sommerja. V 12. je imel nekaj sreče, ko je strel Pogbaja slabo odbil, tako da ga je žoga preletela, a se nato od prečke odbila v kot.

Pogba je bil v prvem polčasu najbolj nevaren Francoz, njegov tretji poskus v 18. minuti pa je bil najbližje cilju. Še enkrat je zadel prečko, a tokrat po neposrednem strelu s kakšnih 20 metrov z leve strani, ko bi bil Sommer nemočen, če bi šla žoga nekoliko nižje.

Švica na drugi strani ni bila preveč nevarna, Lloris ni imel veliko dela, saj je bila akcija z začetka tekme edine konkretnejša Švice.

Nadaljevanje, tudi ob za Švicarje dobrih novicah z druge tekme ob vodstvu Albanije, tudi ni ponudilo presežka. Zato pa zanimivost, ko je v žaru borbe pred švicarskim kazenskim prostorom ob naletu dveh igralcev počila žoga.

Francija je imela premoč, izvajala številne kote, toda brez učinka. Gledalci so postajali nezadovoljni, razveselili so se le menjave, ko je v igro vstopil Payet.

In prav ta je bil zelo blizu vodilnemu zadetku, po podaji Sissokoja je v 75. minuti udaril "iz prve" in zadel prečko, tako da je okvir gola še tretjič rešil Švico.

Zadnjih deset minut sta ekipi le še čakali na konec, za Francijo je imel priložnost še Payet s prostega strela, a je zadel soigralca v živem zidu, pri Švici pa je Blerim Dzemaili v sodnikovem dodatku zaradi vlečenja tekmeca za dres zahteval enajstmetrovko, a je ni dobil.

Končni izid 0:0 je ustrezal obema, saj sta se tako obe ekipi že uvrstili v nadaljevanje.