volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francozi hvalijo Slovence, "majhen narod na vrhu športa"

Deli na:
Francozi hvalijo Slovence, "majhen narod na vrhu športa"

Foto: Profimedia

Francoska tiskovna agencija AFP je danes objavila dolg prispevek z naslovom Slovenija, majhen narod na vrhu športa o slovenskem športu in slovenskih športnikih v luči dosežkov kolesarjev Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki dominirata na dirki po Franciji.

Roglič in Pogačar, ki zadnjem tednu dirke vodita na Tour de France, še zdaleč nista edina Slovenca, ki se odlikujeta v športu, kar je presenetljivo za to majhno alpsko državo z dvema milijonoma prebivalcev, opozarja AFP.

"Če pogledamo športne rezultate Slovenije, smo vrhunski narod. Pri nas je veliko super profesionalnih športnikov. Ko gre za kolesarjenje, sva trenutno v položaju, ko posnemava drug drugega, da bi bila vsak dan boljša," v rumeno majico vodilnega kolesarja Toura oblečenega 30-letnega Rogliča navaja AFP.

Skupaj s trenutno drugim v skupnem seštevku francoskega kroga 21-letnim Pogačarjem poosebljata zadnji dve senzaciji tega naroda, do letos najbolj znanega po svojih košarkarjih, evropskih prvakih leta 2017, odbojkarjih, evropskih podprvakih leta 2019, in smučarjih, navaja AFP, ki izpostavlja, da ima Slovenija goro tudi na svoji zastavi.

AFP ne pozabi omeniti zvezdnika lige NBA Luko Dončića in Gorana Dragića, vratarja Atletica Madrida Jana Oblaka, nogometnega napadalca Luko Zahovića, ki ga označi za sina največjega slovenskega nogometaša v zgodovini Zlatka Zahovića, nogometaša Josipa Iličića in Roberta Berića, trenerja Luko Elsnerja, smučarskega skakalca Petra Prevca in alpsko smučarko Tino Maze. Ob tem pripomni, da je obstajal dolg seznam športnikov še pred vzponom kolesarskega dvojca.

O slovenskem športnem fenomenu je AFP povprašala Mateja Tušaka, znanega slovenskega športnega psihologa, ki je z Rogličem sodeloval že na začetku kariere. Ravno zato, ker je država majhna, so njeni trenerji bolj motivirani in si bolj prizadevajo usposobiti nekaj talentov v tej državi, ki leži "zataknjena" med Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško ter je od leta 2004 članica EU, navaja AFP.

"Če ste košarkarski trener v ZDA, tudi če ničesar ne počnete, je igralcev toliko, da boste vsake toliko časa naleteli na igralca z nekaj talenta in atletske sposobnosti, ki bo iz vas naredil kariero, če se bo le malenkost potrudil," je dejal za AFP.

"Slovenci imamo ambicijo biti veliki ... Prisilili so nas, da gremo po drugi poti, če želimo biti uspešni," nadaljuje Tušak.


Drugi razlog, navaja AFP, je močna državna podpora, kar je zapuščina njene komunistične preteklosti, ko je bila Slovenija del Jugoslavije do njenega razpada leta 1991.

Tudi vodja Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec pojasnjuje, da širša javnost športnike zelo podpira, ustvarja "pozitivno vzdušje in motivira mlade pri delu in osvajanju novih naslovov".

Andrej Miljkovič, kolumnist športnega dnevnika EkipaSN, uspeh mladih slovenskih športnikov pripisuje podpori njihovih družin in sorodnikov ter "določeni trmi in vztrajnosti".

Kar označuje tudi Rogliča, ki je poklicni kolesar postal po nesreči, zaradi katere je leta 2007 moral končati obetavno kariero mladinskega smučarskega skakalca.

Tušak meni, da prehod na kolesarjenje - šport, ki je manj tehničen, a zahteva večjo vzdržljivost - ustreza Rogličevim značilnostim kot "izjemno discipliniranega in motiviranega športnika".

Toda dobro kondicijo slovenskega športa zamegljujejo govorice o dopingu, nadaljuje AFP, ki omenja, da se je pravkar začelo sojenje nemškemu zdravniku Marku Schmidtu, ki ga bremenijo, da naj bi ustvaril široko razvejano mednarodno dopinško mrežo. Lovke tega primera vodijo tudi v Slovenijo, kjer je bilo leta 2019 zaradi njihove vpletenosti v to mrežo suspendiranih več kolesarjev, povezan s Schmidtom naj bi bil tudi Milan Eržen, ena osrednjih osebnosti slovenskega kolesarstva, ki pa te povezave kategorično zanika.

Tušak priznava, da "vedno obstaja tveganje" za doping, vendar bi bilo "smešno" dvomiti o zelo dobrih rezultatih obeh Slovencev. Roglič in Pogačar sta imela "izjemen prenos kisika", kar je opazil tudi zdravnik športne medicine, ko je leta 2012 testiral Rogliča, zagotavlja psiholog, ki Rogliču napoveduje še štiri ali pet uspešnih let.

Novinar Andrej Miljkovič Pogačarja že vidi kot prihodnjega zmagovalca Toura. "Je 21-letni kolesar, ki je na individualni ravni že Rogličev tekmec," je dejal. Dovolj, da Slovenijo še bolj uvrstimo na svetovni športni zemljevid, sklene AFP.