državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slovenski sponzorji naj ne bi krčili prispevkov športu

Deli na:
Slovenski sponzorji naj ne bi krčili prispevkov športu

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec. - Foto: osebni arhiv

Sponzorji slovenskega športa v svojih izhodiščih niso naklonjeni zmanjševanju sponzorstev in donacij ter poudarjajo tako družbeno odgovornost kot dolgoročna partnerstva skozi šport, je glavna ugotovitev spletnega sestanka, ki ga je ob trenutni pandemiji novega koronavirusa organiziral Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez.

Je pa ob tem dejstvo, da so se tudi sponzorji znašli v težki gospodarski situaciji in se bodo v svojem razmišljanju prisiljeni prilagajati dejanskemu gospodarskemu stanju. Zato bodo pomembni tudi ukrepi, ki bodo razbremenili pokrovitelje slovenskega športa, so sporočili iz OKS.

Kot so dodali, so na konferenci sodelovali predstavniki velike večine sponzorjev slovenskega športa in predstavniki športnih klubov ter panožnih zvez. Sponzorji se strinjajo s predlaganimi interventnimi ukrepi, ki jih je in še bo OKS poslal v obravnavo pristojnim organom za normalizacijo delovanja športa po koncu epidemije, saj se zavedajo velike težave likvidnosti športnih organizacij.

OKS pa je včeraj vlado pozval, da se pri odločanju o ukrepih zgleduje tudi po državah v soseščini in s finančno injekcijo sorazmerno slovenskemu položaju priskoči na pomoč športu. Pri tem omenja pristop Avstrije in Švice, ki sta že napovedali neposredno pomoč športu, vsaka s po nekaj sto milijoni evrov.

OKS je že prejšnji teden na vlado naslovil predloge ukrepov za ublažitev izpada prihodkov športnih organizacij. Po ocenah krovne športne organizacije v državi je predviden izpad prihodkov za športne organizacije po doslej zbranih podatkih 25,5 milijona evrov.

Zaradi tega predlaga posebno državno finančno pomoč športnim organizacijam v višini izpada dokazljivih prihodkov zaradi odpovedi aktivnosti. Način razdelitve in pogoje bi določilo resorno ministrstvo s soglasjem vladnega strokovnega sveta za šport.


V včerajšnjem video nagovoru je predsednik OKS Bogdan Gabrovec znova izpostavil potrebo za pomoč. "Želimo, da se zmanjša ali celo ukine DDV za prireditve, kar bi imelo neposredne učinke na klube in društva. Želimo tudi, da bi se dodeljena sredstva od države čim prej akontacijsko namenijo za športno dejavnost, ne glede na to, da dejavnosti ni. So pa v teku vse priprave, ko se kriza konča, bo potrebno imeti vse pripravljeno, da se nadoknadi vse tisto, kar je bilo v teh mesecih izgubljeno," je dejal.

V predlogih ukrepov, predstavljenih prejšnji teden, je tudi popolno oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za prejemnika sponzorstva za dejavnosti športnih klubov in drugih športnih organizacij. Prav tako naj bi bili sponzorjem priznane davčne olajšave v višini trikratnika danega zneska.

Med predlogi je tudi namenska finančna podpora družinam oziroma posameznikom v začasnem plačilu večjega oziroma celotnega zneska mesečne vadnine za 18 mesecev po koncu epidemije in ukinitev zakona o davku od srečk, da bi imela več sredstev Fundaciji za šport (FŠO).

Gabrovec pa je apeliral na vlado, da priskoči na pomoč tudi organizatorjem velikih športnih prireditev, ki so bili primorani te zaradi pandemije odpovedati. Pri tem je potrebno prepoznati "tisti del stroškov, ki je nepovraten in ki je prizadel širšo skupino, ne samo šport. To je turizem, to je transport, to so namestitve v hotelih. Moramo biti solidarni tudi s tem delom gospodarstva, ki doživlja škodo."

Zaradi odpadlih velikih športnih tekmovanj ob koncu zimske sezone in v spomladanskem času je bil po ocenah OKS v vseh naštetih gospodarskih panogah povzročen izpad prihodkov v vrednosti več kot 25 milijonov evrov.