krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

marko stanković Njena.si

Talent Marko kaznovan zaradi nasilnega videa

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Evropsko prvenstvo v rokometu 2022 bo tudi v Sloveniji!

Deli na:
Evropsko prvenstvo v rokometu 2022 bo tudi v Sloveniji!

Foto: alesfevzer.com

Slovenija bo po moškem evropskem prvenstvu leta 2004 drugič v zgodovini gostila veliko rokometno tekmovanje. Na današnjem kongresu Evropske zveze Slovenije (EHF) v škotskem Glasgowu so predstavniki nacionalnih rokometnih zvez potrdili skupno kandidaturo Slovenije, Makedonije in Črne gore za organizacijo ženskega evropskega prvenstva leta 2022.

"Izjemno ponosni in veseli smo, da nam je kongres EHF zaupal organizacijo EP za ženske, skupaj s Črno goro in Makedonijo. Za nas bo to nov korak pri razvoju in uveljavitvi slovenskega ženskega rokometa, ki v zadnjih letih močno napreduje, saj so se naša dekleta že tretjič zaporedoma uvrstila na veliko tekmovanje. Prepričan sem, da bomo vrhunski gostitelji in da bomo leta 2022 gledali spektakularno tekmovanje, ki bo v dvorane pritegnilo ogromno navijačev iz cele Evrope," je po veselih novicah iz Glasgowa dejal predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac.

Slovenija, Makedonija in Črna gora so med letošnjim moškim evropskim prvenstvom na Hrvaškem uradno vložile skupno kandidaturo za organizacijo ženskega evropskega prvenstva, ki bo na sporedu med 4. in 22. novembrom 2022, na današnjem kongresu pa so jo predstavniki nacionalnih zvez tudi uradno podprli. Zmaga nekdanjih "bratskih jugoslovanskih republik" je bila pričakovana, saj niso imele protikandidatov za organizacijo tako velikega turnirja.

Slovenija bo v prvem delu evropskega prvenstva - na njem bo prvič v zgodovini ženskega rokometa namesto dosedanjih 16 nastopilo 24 reprezentanc stare celine, prvič pa ga bodo priredili v treh državah - gostila dve skupini prvega dela v Celju in Ljubljani, drugi dve pa bosta v Podgorici in Skopju. Ljubljanske Stožice in skopska dvorana Boris Trajkovski bosta prizorišči glavnega dela turnirja, v slovenski prestolnici bosta na sporedu tudi obe polfinalni tekmi in odločilni tekmi za prvo in tretje mesto.


Slovenske rokometašice so doslej največji uspeh na evropskih prvenstvih dosegle na Madžarskem 2004, ko so osvojile deveto mesto, dve leti pred tem so na Danskem zasedle deseto mesto. Na zaključnem turnirju na Švedskem 2016 so osvojile 14. mesto, na turnirjih na Švedskem 2006 ter štiri leta kasneje na Danskem in Norveškem pa zadnje, 16. mesto.

Veliko večje zanimanje je bilo za organizacijo moških evropskih prvenstev v letih 2022 in 2024. Za sklepni turnir 2022 so kandidirale Belgija, Španija in Francija (skupna kandidatura) ter Madžarska in Slovaška (skupna kandidatura), za organizacijo zaključnega turnirja 2024 pa Danska in Švica (skupna kandidatura) ter Nemčija (samostojna kandidatura), medtem ko sta Madžarska in Slovaška po zmagoslavju za EP 2022 umaknila svojo kandidaturo. EHF za organizacijo ženskega EP 2024 ni prejel nobene kandidature.

Po tajnem glasovanju so predstavniki nacionalnih rokometnih zvez odločili, da bo moško EP 2022 na Madžarskem in Slovaškem, moško EP 2024 pa v Nemčiji.

Že pred tridnevnim kongresom na Škotskem je bilo jasno, da bo moško evropsko prvenstvo v letu 2020 na Švedskem, Norveškem in v Avstriji, žensko pa na Danskem in Norveškem. Konec leta - med 29. novembrom in 16. decembrom - bo žensko evropsko prvenstvo gostila Francija, slovenska izbrana vrsta, ki se je na zaključni turnir prebila kot najboljša tretjeuvrščena zasedba iz vseh sedmih kvalifikacijskih skupin, pa se bo v skupinskem delu v Nancyju pomerila s Francijo, Črno goro in Rusijo.