stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Eva Terčelj svetovna prvakinja v kajaku, kanuist Luka Božič bronast!

Deli na:
Eva Terčelj svetovna prvakinja v kajaku, kanuist Luka Božič bronast!

Eva Terčelj - Foto: Arsen Perić

Na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju je sobota slovenski dan. Slovenci so že v slalomu pobrali dve kolajni, kraljica dneva je postala kajakašica Eva Terčelj, ki je postala svetovna prvakinja in s tem dosegla največji slovenski ženski uspeh v tem športu, še pred njo pa je Luka Božič v kanuju osvojil bronasto kolajno.

Oba sta Sloveniji tudi priborila olimpijsko kvoto.

Sedemindvajsetletna Ljubljančanka, 2008 že mladinska svetovna prvakinja, je res stopnjevala svoje dosežke. Ne samo na prvenstvu, ampak skozi celotno sezono, ki jo je v svetovnem pokalu končala na drugem mestu. Iz vožnje v vožnjo je bila boljša tudi v Seu d'Urgellu, za konec je pokazala tisti svoj maksimum, ki ji je prinesel velikanski uspeh.

"V kajaku nikoli ne moreš napovedovati kolajne, kaj šele zmage. Vsak si jo seveda želi, toda zato je potrebno marsikaj. Zato o kolajni nisem razmišljala, nikoli si niti nisem predstavljala, kako bi bilo, če bi postala prvakinja. Mogoče bom zdaj ugotovila. Res sem presrečna, zaenkrat še ne dojamem, kaj se dogaja," je dejala nova svetovna prvakinja, potem ko jo je kolega Peter Kauzer po podelitvi kolajn zalučal v reko Segre.

Na njej je dosegla že svojo edino zmago za svetovni pokal, ki pa ni imela take teže kot tokratna. V polfinalu je bila šesta, nato pokazala sanjsko vožnjo in za več kot štiri sekunde in pol premagala tekmice, ki so že opravile nalogo. Že takrat je bilo jasno, da se ji obeta vrhunska uvrstitev, na koncu pa se je izkazalo, da njenemu času nista bili kos niti favoritinji Avstralka Jessica Fox in Nemka Ricarda Funk, slednja je celo ostala brez kolajne.

"Zmaga na način, s kakršnim sem ga dosegla jaz, je še več vredna. To je bila zasluga moje vožnje in ne napak tekmic. Sem pa bila v čakanju na to, kaj bodo opravile, kar živčna. Takrat sem bila celo bolj emocionalna, kot sem zdaj. Ko pa je na cilj prišla še zadnja tekmovalka in ko sem videla, da sem svetovna prvakinja, pa se je zadovoljstvo spremenilo v velikansko srečo. Obrestovalo se je trdo delo v vseh teh letih, v katerih sem imela vzpone in padce," je bila vzhičena Terčeljeva.

Da utegne sobota prinesti velik uspeh Slovencev, je napovedal že moški polfinale, v katerem je sicer na papirju glavni slovenski adut Benjamin Savšek, evropski prvak in zmagovalec kvalifikacij, storil velikansko napako in zasedel šele 18. mesto, a je bil dobro razpoložen Božič. Sicer je imel tudi dve kazenski sekundi, ki sta ga pahnili na tretje mesto, a je bil na progi najhitrejši, blestel je predvsem v spodnjem delu.

Tudi v finalu je v zgornjem delu storil napako za dve kazenski sekundi, toda zaradi tega je v spodnjem delu še bolj tvegal. Obrestovalo se mu je, prišel je do bronastega odličja, brez dotika pa bi bržkone zmagal, saj je bil tudi tokrat na progi najhitrejši.


"Ta dotik si bom sicer zapomnil za vse življenje, a zaradi tega se vsaj zdaj ne obremenjujem. Mogoče se bom popoldne ali v naslednjih dneh, toda zdaj sem vesel. Res sem bil blizu zmage, a take napake so dogajajo tudi najboljšim. Vemo, da je nekaj favoritov izpadlo že v kvalifikacijah. Treba je tvegati, meni se je to v spodnjem delu nato obrestovalo," so bile prve besede bronastega kanuista iz bližine Mosta na Soči.

"Kljub napakam sem še enkrat dokazal, da sodim, med najboljše kanuiste na svetu. Hvala moji ekipi, ki mi je pomagala do tega. Sam sem že osvajal kolajne v C-2, a zdajšnji občutki so drugačni, še posebno, ker sem prvi v Sloveniji, ki se lahko pohvali s kolajnama v dveh disciplinah. Obljubim pa, da bom naredil vse, da bom v tej disciplini postal tudi svetovni prvak," je dejal Primorec, ki je zaostal za Francozom Cedricom Jolyjem in Špancem Anderjem Elosegijem.

Žnidarčič s četrtim naslovom zaokrožil uspešen slovenski dan v Seu d'Urgellu

Fantastičen dan slovenskih kajakašev in kanuistov na svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu je zaokrožil kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je v sprintu tekmovalcev v spustu še četrtič postal svetovni prvak. Pri tem je imel tudi nekaj sreče, saj je drugouvrščenega Francoza Felixa Bouveta premagal za vsega stotinko sekunde.

Slovenci so po uspešnih kvalifikacijah, ki jih je dobil Anže Urankar, Žnidarčič pa je bil drugi, pričakovali še kakšno medaljo, a na koncu ostali brez nje. Urankar je bil zaradi napake v spodnjem delu peti, mesto za njim je zasedel Tim Novak, Simon Oven pa je bil osmi.

"Slalomisti so nam bili vzor, rekli smo si, da moramo tudi mi zaokrožiti njihove uspehe. Moj cilj je bil, da zmagam, da ostanem neporažen v vsej sezoni. S tem, da je bila zmaga tako tesna, nisem najbolj zadovoljen, saj sem vse tekme letos dobival z prednostjo več sekundo. Tudi z vožnjo nisem zadovoljen, v spodnjem delu sem naredil napako, po kateri se mi je vse podrlo, mislil sem, da je konec. Bil sem živčen, a me je rešila stotinka. Zmagi pa ne bom gledal v zobe, čet nekaj let se nihče ne bo spomnil, kako sem prišel do nje," je po tekmi dejal Žnidarčič.

Naslov svetovnega prvaka pa pri kanuistih ni ubranil Blaž Cof, ki pa mu letos proga ni ustrezala, saj visi v levo, kar za njegov način veslanja ni najbolje (vesla na levi strani). Zasedel je deveto mesto.

Slovenija ima na prvenstvu zdaj že štiri kolajne, Žnidarčič dve, saj je bil najboljši že z ekipo. Svetovna prvakinja je v slalomu kanuistk postala Eva Terčelj, Luka Božič pa je bil tretji v slalomu kanuistov.