Andrej Škufca Odkrito.si

Ah, ljubezen! Andrej Škufca se je tako potrudil ...

aura Svet24.si

Test: kakšna je vaša avra?

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

puška Svet24.si

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je ...

saša1 Svet24.si

Sašo smo ujeli v objemu še mlajšega moškega!

profimedia-0446249181 Najstnica.si

Nova ljubezen Justina Bieberja

Marko Vozelj Njena.si

Čustveni dan za Marka Vozlja

Magazin

ESČP hrvaškemu nogometašu: Kazen zaradi pozdrava "Za dom spremni" ni kršitev človekovih pravic

Deli na:
ESČP hrvaškemu nogometašu: Kazen zaradi pozdrava "Za dom spremni" ni kršitev človekovih pravic

Foto: VSZI - Josip Šimunić je novembra 2013 na stadionu v Zagrebu klical proti občinstvu "Za dom", na kar so se gledalci odzvali "Spremni".

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je zavrnilo tožbo, ki jo je proti Hrvaški vložil nekdanji hrvaški nogometni reprezentant Josip Šimunić, ki je bil v Zagrebu pravnomočno denarno kaznovan zaradi ustaškega pozdrava Za dom spremni leta 2013. V Strasbourgu menijo, da Hrvaška Šimuniću ni kršila človekovih pravic.

Šimunić je po nogometni tekmi med reprezentancama Hrvaške in Islandije novembra 2013 na stadionu v Zagrebu vzel uradni mikrofon in je trikrat zaklical proti občinstvu "Za dom", na kar so se gledalci odzvali "Spremni".

Zagrebško sodišče ga je kaznovalo na podlagi zakona o boju proti neredom na športnih tekmovanjih. S pojasnitvijo, da geslo simbolizira uradni pozdrav iz časov totalitarnega režima Neodvisne države Hrvaške (NDH), so Šimunića kaznovali s 25.000 kunami (3380 evri) globe. Sodišče je tudi poudarilo, da ustaški pozdrav predstavlja rasistično ideologijo, nestrpnost do drugih verskih in etničnih pripadnosti ter omalovaževanje žrtev zločinov proti človečnosti.

Obenem je Evropska nogometna zveza (EUFA) Šimuniću prepovedala nastope na desetih tekmah hrvaške reprezentance, kar je pomenilo tudi neslavni konec njegove nogometne kariere. Šimunić je vpisal 105 reprezentančnih tekem in je bil eden najbolj priljubljenih hrvaških nogometašev.


Nekdanji reprezentant se je pritožil na sodišču v Strasbourgu s trditvami, da je gledalce pozdravil s "starim hrvaškim pozdravom" ter da na Hrvaškem ni enotne pravosodne prakse, ko gre za postopke v primeru pozdrava Za dom spremni. Trdil je, da je bil zaradi tega diskriminiran, ter da so mu kršili pravico do svobodnega izražanja.

Sodišče v Strasbourgu je na svoji spletni strani objavilo, da je zavrnilo Šimunićevo tožbo in razsodilo, da ni bilo nobenih kršitev njegovih človekovih pravic. Pojasnili so, da se pravica do svobodnega izražanja ne nanaša na sovražni govor in spodbujanje nasilja.

"Kot znani nogometaš in idol mnogim navijačem se je Šimunić moral zavedati morebitnega negativnega vpliva tega gesla na obnašanje občinstva", so objavili na spletni strani sodišča, ki je potrdilo navedbe iz hrvaške sodbe proti Šimuniću.

Kljub kazni za povzdigovanje fašističnega režima je hrvaška nogometna zveza Šimunića najprej zaposlila kot pomočnika bivšega trenerja hrvaške nogometne reprezentance Anteja Čačića, lansko jesen pa je postal pomočnik trenerja hrvaške mlade reprezentance do 19 let Ivana Gudelja.

Loading...