Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dve tretjini mladih Italijanov živi pri starših

Deli na:
Dve tretjini mladih Italijanov živi pri starših

Foto: Reuters

Gospodarska kriza, negotove zaposlitve in draga stanovanja vse več odraslih Italijanov silijo, da ostanejo pri starših. Kar dve tretjini mladih Italijanov v starosti od 18 do 35 let namreč živi pri starših, so pokazali izsledki nove raziskave evropskega statističnega urada Eurostat.

Skupno 65,8 odstotka oziroma okoli sedem milijonov mladih v starosti od 18 do 35 let še vedno živi pri starših. Ta številka je dvakrat višja kot v Franciji ali Veliki Britaniji, poleg tega pa za 17 odstotkov višja od povprečja v Evropski uniji.

Strokovnjaki krivdo za tako visoko številko v Italiji pripisujejo razširjeni brezposelnosti mladih, ki se je razpasla po izbruhu gospodarske krize in znaša preko 40 odstotkov. Predvsem v gospodarsko manj razvitem jugu Italije je število pri starših živečih Italijanov visoka. Demografi svarijo, da bi lahko takšno stanje dolgoročno ohromilo razvoj države.

A ločitev od staršev ne otežujejo samo problemi z iskanjem služb in domovanj, temveč pomembno vlogo pri tem igrajo tudi kulturni dejavniki. Številni mladi Italijani tako kljub finančni neodvisnosti ostanejo pri starših, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.