sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

FOTO: Pred vlado so zahtevali vrnitev koroških dečkov: Vnuk ni kamen!

Deli na:
FOTO: Pred vlado so zahtevali vrnitev koroških dečkov: Vnuk ni kamen!

Foto: Bobo

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev je danes znova pripravil shod v podporo vrnitvi velenjskih dečkov iz rejništva k starima staršema.

Tokrat se je pred vladno stavbo v Ljubljani zbralo okoli 20 protestnikov, ki so s transparenti pozvali pristojne institucije, naj poskrbijo, da bosta dečka božični večer preživela v krogu najbližjih.

Protestnike je nagovoril strokovni zastopnik starih staršev Franci Donko, ki meni, da za primer velenjskih dečkov ni odgovorna le ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ampak celotna vlada na čelu s premierjem Mirom Cerarjem. Odgovornost je po njegovih besedah tudi pri delu stroke, "ki nima dovolj empatije in sočutja ter ne spoštuje zakonodaje".

Donko je v nagovoru tudi poudaril, da je za žalostno usodo velenjskih dečkov in njunih starih staršev kriva trdosrčnost odraslih, tako v vladi kot v drugih pristojnih institucijah. "Takšne države, ki tako ravna s svojimi državljani, enostavno 25 let nazaj nismo sanjali," je dodal. Ob tem je pozval protestnike, naj v podporo vrnitvi dečkov starima staršema spregovorijo o svojih izkušnjah z božičem.



Državni zbor je sicer pred dobrim tednom dni zavrnil že drugo interpelacijo, ki jo je zoper ministrico Kopač Mrakovo vložila SDS. Za vnovično interpelacijo so se v SDS odločili po sodbi vrhovnega sodišča, da je bil odvzem velenjskih dečkov iz vrtca nezakonit in da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice.

Ob pozivu k shodu so v odboru zapisali: "Večina izmed nas bo božični večer praznovala med svojimi najdražjimi. Koroška dečka ne bosta imela te pravice! Mineva eno leto, kar je lastni oče koroškima dečkoma odvzel mamo. Brezčutni ministrici in ustavnemu pravniku Miru Cerarju ni mar, da bosta koroška dečka že drug božič zapored trpela zaradi krutosti odraslih.

Ob lanskem božiču sta ob izgubi mame imela topel objem babice in dedka. Letos jima je vlada odvzela še njiju. Kljub sodbi VS, sta še vedno ujetnika "stroke". V četrtek BODIMO GLAS koroških dečkov. Mi smo njuno zadnje upanje, zato se mi pridružite, da bomo skupaj zahtevali njuno izpustitev. Šele potem bomo lahko z mirno vestjo praznovali božič."