Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dragu Jančarju kresnik za najboljši roman desetletja: To noč sem jo videl

Deli na:
Dragu Jančarju kresnik za najboljši roman desetletja: To noč sem jo videl

Foto: Bobo

Ob letošnji bližnji 30. podelitvi nagrade kresnik za roman leta so pri časopisni hiši Delo razglasili tudi najboljši s kresnikom nagrajeni roman med letoma 2010 in 2019. Žirija je odločila, da priznanje podeli romanu To noč sem jo videl Draga Jančarja, danes poroča časnik.

Jančar je kresnika za roman leta prejel že štirikrat, nazadnje za roman In ljubezen tudi leta 2018. Za roman To noč sem jo videl je prejel svojega tretjega kresnika, žirija pa je v utemeljitvi ob podelitvi nagrade na kresni večer leta 2011 zapisala, da Jančarjev roman "prinaša eno od najboljših literarnih besedil o Slovencih, zapletenih v drugo svetovno vojno in med seboj".

Zgodba "o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe, ki jo je potegnil vase vrtinec nemirne zgodovine", je zdaj po mnenju članov preteklih in zdajšnje žirije obveljala za najboljši roman tretjega kresnikovega desetletja.

Priznanje je Drago Jančar prejel v četrtek v tropskem rastlinjaku ljubljanskega botaničnega vrta, izročila mu ga je glavna direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša. Podelitev priznanja je pospremilo mnenje, da Drago Jančar sodi med najuglednejše in najbolj prevajane sodobne slovenske avtorje, je izjemni slovenski klasik, še piše Delo.

Veliki finalisti za letošnjega kresnika za roman leta so sicer romani V Elvisovi sobi Sebastijana Preglja, Ivana pred morjem Veronike Simoniti, Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik, Sonce Petovione Branka Cestnika in Izvirnik Jiržija Kočice. Nagrajenca ali nagrajenko bodo že tradicionalno 23. junija razglasili na ljubljanskem Rožniku.