Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dijaki Gimnazije Želimlje so svetovni prvaki v odpiranju fizikalnih sefov

Deli na:
Dijaki Gimnazije Želimlje so svetovni prvaki v odpiranju fizikalnih sefov

Foto: Gimnazija Želimlje

Slovenija je na 23. mednarodnem fizikalnem tekmovanju v timski izdelavi in odpiranju fizikalnih sefov v izraelskem Rehovotu z ekipo Gimnazije Želimlje že tretjič osvojila prvo mesto. Odlično se je med 23 skupinami odrezala tudi ekipa iz Gimnazije Nova Gorica, ki je zasedla tretje mesto, so sporočili iz Hiše eksperimentov.

Slovenijo sta na tekmovanju, ki se je danes končalo v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu, zastopali ekipi, ki sta se najbolje odrezali na državnem tekmovanju Videl, premislil, odklenil!

Na januarskem tekmovanju na novomeški gimnaziji se je s sefi, ki so jih pripravili dijaki sami, pomerilo osem srednjih šol. Sefe so odprli z reševanjem različnih fizikalnih ugank, ki so jih tekmovalci vgradili v svoj projekt.

Foto: Gimnazija Želimlje

Gre za tekmovanje, ki ga že 23 let prireja Weizmannov znanstveni inštitut v izraelskem Rehovotu. Sef mora biti narejen tako, da je vsaj ena stran sefa prozorna, zaprt pa mora biti z električno ali številčno ključavnico. Vsaka ekipa je imela na tekmovanju deset minut časa, da vdere v sef nasprotne ekipe.



Zmagoviti sef so slovenski tekmovalci poimenovali »Gramofon«. Vanj so skrili zaklepne mehanizme, nekakšne fizikalne uganke, ki so jih poskušale rešiti nasprotne ekipe. Končna uvrstitev na tem kompleksnem tekmovanju je tako odvisna predvsem od ocene strokovne komisije, uspešnosti ekipe pri vlamljanju v nasprotne sefe in odpornosti sefa na poskuse tujih vdorov.

Mentor in profesor fizike, Peter Šlajpah, je v Izrael potoval že četrtič zapored in do zdaj osvojili dve prvi in eno drugo mesto. Ker vemo, da je najtežje ponoviti uspeh, je bila pred ekipo zahtevna naloga, da ubrani lanski naslov svetovnih prvakov. V ostri mednarodni konkurenci jim je to tudi uspelo. Zmaga je dokaz dobrega dela, poplačilo velikega truda in neizmeren navdih vsem, ki znanje štejejo za vrednoto.

Foto: Gimnazija Želimlje